Pretraga

Novi zakon za maloljetnike: Bez roditeljske dozvole neće moći pristupiti društvenim mrežama

A- A+

Ako se zakon o roditeljskoj kontroli za maloljetnike u Australiji prihvati, tvrtke koje imaju društvene mreže mogle bi platiti kaznu ako se ne budu pridržavali te odredbe. Osim društvenih mreža poput Instagrama i Facebooka, maloljetnici neće moći pristupiti niti aplikacijama za upoznavanje bez prethodne dozvole roditelja.

Foto: Pexels

Maloljetnicima u Australiji uskoro bi roditelji mogli kontrolirati što rade na društvenim mrežama. Kako piše CNN, mogao bi se uvesti zakon koji bi ograničio korištenje društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama za maloljetnike.

Ako će osobe mlađe od 16 godina htjeti napraviti profil, najprije će morati tražiti dopuštenje roditelja, prenosi CNN. Isto tako, CNN navodi kako se planiraju i kažnjavati kompanije koje se te odredbe ne budu pridržavale.

Izdvojeni članak

Vrijeme je za predah: Donosimo par savjeta kako ‘zdravije’ korisiti društvene mreže

Osim Facebooka i Instagrama, maloljetnici bez roditeljske dozvole neće moći pristupiti niti aplikacijama za upoznavanje, kao ni Redditu gdje Australija planira uvesti mehanizme koje bi utvrdile točnu dob korisnika.

Facebook je u priopćenju naveo da tvrtka pregledava predloženi zakon i razumije važnost donošenja ovakvog oblika zakona u Australiji, piše CNN. Posebice jer je posljednje istraživanje pokazalo, kako prenosi CNN, da sve više djece mlađih od 10 godina redovito koristi društvene mreže.