Pretraga

U novoj godini značajno porastao iznos potpore za samozapošljavanje

A- A+

Mjera potpore za samozapošljavanje namijenjena je nezaposlenim osobama koje se odluče za pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Među onima koji žele biti ‘sam svoj gazda’ sve je popularnija, a dobra vijest jest da se za dio korisnika povisuje iznos sredstava koji se kroz ovu mjeru dodjeljuju.

Foto: srednja.hr

Ministar rada Marko Pavić je prilikom gostovanja u emisiji ”U mreži Prvog” na Hrvatskom radiju predstavio je novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja. Najvažnija među njima jest da je ojačana potpora za samozapošljavanje, izmjenama koje su netom prije Božića usvojene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Povećanje je namijenjeno onima koji 50% sredstava koriste za nabavku opreme.

– Tu smo mjeru dodatno ojačali na 70.000 kuna, ukoliko se koristi 50% opreme. Bila je 55.000, a sada je podižemo na 70.000, kazao je ministar Pavić na HR-u.

Podsjetimo, od Nove godine porasla je i naknada koja se dodjeljuje korisnicima stručnog osposobljavanja, s 2.752 kune na 3.000 kuna.

Za zadrugu za pet osoba dodjeljuje se najviše 275.000 kuna

Inače, broj korisnika potpore za samozapošljavanje lani je u odnosu na 2017. povećan za čak 95%, odnosno mjeru je u 2018. koristilo oko 6.500 osoba.

Izdvojeni članak

Ministarstvo potvrdilo: Polaznici stručnog osposobljavanja dobivaju povišicu

Potpora za samozapošljavanje za sve ostale korisnike, kako je pojašnjeno na portalu ‘Od mjere do karijere’, iznosi 55.000, odnosno 70.000 kuna u slučaju da se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad. Za otvaranje obrta ili slobodne profesije za do dvije osobe ona iznosi maksimalno 110.000 kuna. Za udruživanje u trgovačka društva potporu od 220.000 kuna mogu koristiti najviše četiri osobe, a za udruživanje u zadruge za pet osoba dodjeljuje se najviše 275.000 kuna.

Potporu do 70.000 kuna mogu dobiti osobe koje će registrirati poslovne subjekte u sljedećim djelatnostima: rudarstvo i vađenje, prerađivačka industrija , gospodarenje otpadom i sanacija okoliša, građevinarstvo, prijevoz putnika.

– Veći iznos potpore (do 70.000,00 kn) dodjeljuje se za navedene djelatnosti isključivo u slučaju kada se više od 50% iznosa potpore ulaže u nabavku strojeva, alata i osnovne opreme za rad, odnosno vozila za djelatnost prijevoza putnika. Veći iznos potpore iznimno se može odobriti i za druge djelatnosti ukoliko je iz poslovnog plana razvidno da se poslovanje ne može obavljati bez opreme koja iznosi više od 50% iznosa potpore. Informatička oprema i uredski namještaj ne ubrajaju se u osnovnu opremu. Iznimka su djelatnosti u domeni informacijsko – komunikacijskih tehnologija za koje je informatička oprema osnovna oprema za rad, naglašavaju iz Ministarstva.

Tko sve ispunjava kriterije za korištenje mjere?

Izdvojeni članak

Znanstvenici s Ekonomskog instituta dokazali da je stručno osposobljavanje mladima donijelo više štete nego koristi

Mjeru potpora za samozapošljavanje mogu koristiti nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju Zavoda za zapošljavanje koje su prošle aktivnosti vezane uz samozapošljavanje u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje. Mjera je namijenjena i nezaposlenim osobe koje odluče pokrenuti vlastiti posao udruživanjem.

Da bi ostvarili potporu, budući korisnici mjere moraju izraditi poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva. Potrebno je proći i aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom uredu.

Osoba koja želi koristiti mjeru mora izraditi i troškovnik u kojem je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta. Troškovi koji se navode u troškovniku usmjereni su na otvaranje i rad poslovnog subjekta, a odnose se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti – nabava opreme, zakup poslovnog prostora, obavezni doprinosi za prvih 11 mjeseci.