Pretraga

Novi eksperimentalni studij usmjeren je prema razvoju mladih u Hrvatskoj

A- A+

Studij ‘Mladi u suvremenom društvu’ pokreće se zbog obrazovanja stručnjaka koji svakodnevno rade s mladima. Nastavnici, članovi udruga, stručni suradnici u odgojno-obrazovnim ustanovama te odgajatelji u domovima dobit će priliku dodatno se obrazovati i poboljšati pristup prema najpotentnijoj skupini u društvu.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Riječko Sveučilište, u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), pokreće studij kojem je namjera povećati kompetencije stručnjaka, koji rade s mladima do 29 godina, na svim razinama obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Kao eksperimentalni program pokreće se u sljedećem, ljetnom semestru, a dugoročni cilj je sa Sveučilištem u Ljubljani pokrenuti združeni diplomski studij.

Izdvojeni članak

Politika školske ravnatelje ne želi obrazovati već više od dvadeset godina

Eksperimentalni studij pomoći će pri definiranju nove profesije u Hrvatskoj

– Potrebno je dodatno obrazovati tzv. radnike s mladima, što je u Europskoj uniji regulirana profesija, dok se u Hrvatskoj ta profesija tek treba ugraditi u Hrvatski kvalifikacijski okvir. Kako u Hrvatskoj nema odgovarajućeg obrazovnog programa za rad s mladima, Sveučilište u Rijeci i IDIZ zajednički su koncipirali i izvodit će studij ‘Mladi u suvremenom društvu’, objasnila nam je Vlasta Ilišin sa zagrebačkog Instituta.

U definiranje zanimanja za mlade uključeni su Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Ovaj eksperimentalni studij poslužit će im i kao svojevrsni pilot program za izradu standarda i kvalifikacije ove nove profesije u Hrvatskoj.

– Radi se o edukaciji stručnjaka koji rade s mladima na svim razinama i u svim institucijama za mlade. Program je osmišljen kroz tri temeljna modula – istraživanja mladih i s mladima, metode i oblici rada s mladima te mladi u (lokalnoj) zajednici. Bit će otvoren za 15 polaznika koji će ovim programom stručnog usavršavanja steći 30 ECTS bodova i dobiti potvrdu o uspješnom završetku, kaže prorektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

Izdvojeni članak

Provjerite jesu li vaši nastavnici među 697 najizvrsnijih u Hrvatskoj

Za 30 ECTS bodova treba položiti ukupno šest kolegija

Cijena novog studija još nije točno definirana, ali iz IDIZ-a nam ističu da će biti vrlo pristupačna. Prijaviti se mogu kandidati koji imaju završen preddiplomski ili diplomski na društvenim, humanističkim ili interdisciplinarnim znanostima.

Definirana su četiri obavezna kolegija. Studenti će morati položiti Sociologiju mladih – teorijski pristupi i znanstvene spoznaje, Strategiju istraživanja mladih i s mladima, Oblike i pristupe u radu s mladima te Razvoj građanske kompetencije mladih.

Uz to će birati dva od sedam izbornih kolegija, a obavezna je praktična nastava. Ovaj projekt ponudit će nova znanja na hrvatskim fakultetima.

Izdvojeni članak

Popisali smo sva obećanja mladima u izbornim programima stranaka: Evo što su nam obećali

‘Novi program drugačiji i širi nego li u centrima za obrazovanje nastavnika’

– Naši programi koji se podučavaju u Centru za obrazovanje nastavnika na Sveučilištu u Rijeci vezani su uz edukaciju za visokoškolske nastavnike. Postoji i poseban program, kojim se ostvaruju dopunske pedagoško psihološke kompetencije, namijenjen nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, kaže prorektorica Prijić-Samaržija.

Ističe kako je ovaj novi program drugačiji i širi, jer se radi o znanju i vještinama za rad s mladima u daleko širem institucijskom okruženju i odgovara rastućem trendu pokretanja obrazovanja o mladima (youth studies) na sveučilištima u Europi i svijetu. Osim toga, novi studij pomoći će i u stjecanju kompetencija za donošenje politika vezanih uz mlade.