Pretraga

Objavljen šaljivi udžbenik: Zdravstveni odgoj za djecu s katoličkim roditeljima

A- A+


Izdvojeni članak

Srednjoškolci tvrde ‘Zdravstveni odgoj je super ideja’

U jeku mnogih rasprava o zdravstvenom odgoju koji se od ove godine izvodi u svim školama u Hrvatskoj, nedavno je na internetu objavljen udžbenik nepoznatog autora koji na komičan način opisuje kontroverze oko kojih se lome koplja u zdravstvenom odgoju. Autor koji sebe naziva Gabrielom citirao je razne dijelove Biblije te ih stavio u moderan kontekst i interpretirao na jedan drugačiji način. Dotaknuo se abortusa, homoseksualizma, ali i postankom čovjeka kroz priču o Adamu i Evi.

Nepoznati autor napravio je na internetu verziju ‘udžbenika za zdravstveni odgoj koji je prilagođen svima koji djecu žele odgajati u duhu kršćanstva’. U ovom djelu od dvadesetak stranica autor je iznio dijelove citata iz Biblije i stavio ih u kontekst zdravstvenog odgoja.

Tako na samom početku stoji ‘da se moraju odbaciti sve tvrdnje znanstvenika koji govore da je čovjek u svom razvoju imao bilo kakve veze s majmunom’ te je u nastavku citirana Biblija: ‘Čovjek je stvoren od blata, praha zemaljskog, a žena od njegova rebra’ prema Knjizi Postanka 2,22.

Autor se dotaknuo i tema poput homoseksualizma i abortusa, ali i o kršćanskom nauku o ženama kroz povijest. Tako u potonjem autor citira Svetog Ciprijana koji navodi da je ‘žena instrument koji đavao koristi da bi se dokopao naših duša.’

Na ovoj poveznici pogledajte cijeli udžbenik ‘zdravstvenog odgoja za kršćane.’