Objavljen šaljivi udžbenik: Zdravstveni odgoj za djecu s katoličkim roditeljima


Srednjoškolci tvrde 'Zdravstveni odgoj je super ideja'

U jeku mnogih rasprava o zdravstvenom odgoju koji se od ove godine izvodi u svim školama u Hrvatskoj, nedavno je na internetu objavljen udžbenik nepoznatog autora koji na komičan način opisuje kontroverze oko kojih se lome koplja u zdravstvenom odgoju. Autor koji sebe naziva Gabrielom citirao je razne dijelove Biblije te ih stavio u moderan kontekst i interpretirao na jedan drugačiji način. Dotaknuo se abortusa, homoseksualizma, ali i postankom čovjeka kroz priču o Adamu i Evi.

Nepoznati autor napravio je na internetu verziju ‘udžbenika za zdravstveni odgoj koji je prilagođen svima koji djecu žele odgajati u duhu kršćanstva’. U ovom djelu od dvadesetak stranica autor je iznio dijelove citata iz Biblije i stavio ih u kontekst zdravstvenog odgoja.

Tako na samom početku stoji ‘da se moraju odbaciti sve tvrdnje znanstvenika koji govore da je čovjek u svom razvoju imao bilo kakve veze s majmunom’ te je u nastavku citirana Biblija: ‘Čovjek je stvoren od blata, praha zemaljskog, a žena od njegova rebra’ prema Knjizi Postanka 2,22.

Autor se dotaknuo i tema poput homoseksualizma i abortusa, ali i o kršćanskom nauku o ženama kroz povijest. Tako u potonjem autor citira Svetog Ciprijana koji navodi da je ‘žena instrument koji đavao koristi da bi se dokopao naših duša.’

Na ovoj poveznici pogledajte cijeli udžbenik ‘zdravstvenog odgoja za kršćane.’

Odgovori