Pretraga

Objavljena imena najboljih učenika u matematici: Pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

A- A+

Čak 270 učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih 180 mentora okupilo se proteklih dana u Vodicama, gdje je održano državno natjecanje iz matematike. Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je i rang-liste za osnovnu školu te u dvjema varijantama za srednje škole. Gledano pojedinačno po školama, najaviše prvorangiranih, njih četvero, dolazi iz XV. gimnazije Zagreb.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Vodice su od 22. do 24. travnja ugostile najbolje učenike matematičare u Hrvatskoj – njih 270 odmjerilo je snage na ovogodišnjem državnom natjecanju u tom školskom predmetu.

Ovo natjecanje nije samo rješavanje zadataka

Kako navodi Matija Bašić, predsjednik Državnog povjerenstva iz matematike, osim što je cilj ovog natjecanja promicanje matematičkog obrazovanja i talentiranih učenika, namjera mu je i poticati daljnje bavljenje učenika matematikom, a onda i znanstvenim radom.

– Sudjelovanje na natjecanju značilo je puno više od rješavanja zadataka – to je bilo putovanje samootkrivanja, usavršavanja i stjecanja vrhunskih vještina rješavanja problema i kritičkog razmišljanja, navodi Bašić u priopćenju.

Učenike je do natjecanja vodilo 180 mentora, a u natjecanju je sudjelovalo i pedesetak članova državnog povjerenstva.

– Državno natjecanje iz matematike ne samo da njeguje bogatu tradiciju, već gleda i u budućnost. Trodnevni događaj je inspiracija za nove generacije mladih matematičara, te doprinos izvrsnosti hrvatskog obrazovanja i znanosti, naveo je Bašić i zahvalio svim natjecateljima i domaćinima natjecanja.

Izdvojeni članak

Veliki uspjeh naših učenica: Na Matematičkoj olimpijadi za djevojke osvojile čak tri medalje

Tko su ovogodišnji državi prvaci iz matematike?

U petim razredima osnovnih škola prvi je Mijo Novak, učenik Osnovne škole Nikole Hribara Velika Gorica. U kategoriji za šestaše na državnoj razini natjecanja iz matematike prvi je Gabriel Kos iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka u Zagrebu, a među sedmašima je prvo mjesto odnio Marko Ivec iz Osnovne škole  Špansko Oranice Zagreb. Kada je riječ o rezultatima za učenike osmih razreda osnovnih škola, prvo mjesto s istim brojem bodova dijeli čak troje učenika – Ivan Katalenić iz OŠ Sveti Martin na Muri, Matej Križanić iz V. osnovne škole Varaždin te Ema Novak, učenica Osnovne škole Nikole Hribara Velika Gorica.

Za učenike srednjih škola natjecanje se provodi u dvjema varijantama, s time da se učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija mogu natjecati samo u A varijanti. Učenici ostalih srednjih škola na školskoj razini mogu odabrati natjecanje u A ili B varijanti. U A varijanti za prve razrede srednjih škola prvorangirani je Dino Hadžić iz XV. gimnazije Zagreb. U drugim razredima prvak je Kristijan Šimović iz iste škole. Među učenicima trećih razreda koji su se natjecali u A varijanti prvo mjesto osvojio je Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka. Od maturanata u A varijanti državnog iz matematike najbolji su David Lang i Lara Semeš, oboje učenici XV. gimnazije Zagreb, koji dijele prvo mjesto.

Kada je riječ o B varijanti državnog iz matematike za srednjoškolce, u prvim razredima pobjedu je odnio Petar Brajković, učenik Srednje škole Mate Balote u Poreču. Niko Josipović iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu prvak je u kategoriji drugih razreda, a Zvonko Andrijević iz II. gimnazije Zagreb osvojio je prvo mjesto u kategoriji trećaša. Antun Kasalo iz Gimnazije Sesvete državni je prvak u B varijanti natjecanja za maturante.

Rang-liste ovogodišnjih natjecatelja u osmom i A i B varijantama srednjih škola možete vidjeti ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Najuspješniji pozvani na olimpijadu

Kako stoji u najavi državnog natjecanja iz matematike, nakon njega će najuspješniji učenici A varijante srednje škole biti pozvani na Hrvatsku matematičku olimpijadu, a najuspješniji osnovci na Hrvatsku juniorsku matematičku olimpijadu. Na temelju tih natjecanja, koja će se održati u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, određuju se članovi ekipa za međunarodna matematička natjecanja. Hrvatska matematička olimpijada održat će se 12., 13. i 26. svibnja, a Hrvatska juniorska matematička olimpijada 7. i 8. svibnja. Podsjetimo i da u našoj Alumni bazi možete vidjeti imena naših najuspješnijih učenika na natjecanjima, sve dobitnike Oskara znanja od 2005. godine.