Pretraga

Veliki uspjeh naših učenica: Na Matematičkoj olimpijadi za djevojke osvojile čak tri medalje

A- A+

Učenice iz Hrvatske, sudjelovale su na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke (EGMO). Svoje znanje u Gruziji su pokazale Maša Dobrić, Mila Maretić, Lucija Pongrac i Lara Semeš u konkurenciji s još 54 tima. Hrvatski tim se vratio s čak tri medalje, dvije srebrne i jednim zlatom. EGMO je pokrenut 2012. godine kako bi potaknuo što veći odlazak učenica na natjecanja iz matematike. Hrvatska se priključila ovom natjecanju 2020. godine.

Učenice na Europskoj matematičkoj olimpijadu za djevojke u Gruziji. Foto: EGMO 2024

Za učenice koje obožavaju brojeve i vole natjecanja, Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) pravi je san snova. Tim više kada se postignu sjajni rezultati, kao što je bio slučaj u gradu Tskaltubo u Gruziji. Čak 212 natjecateljica, u 54 timova, od čega je 37 timova ‘službeno europskih’, međusobno se natjecalo od 11. travnja.

Jedno zlato, dva srebra

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljale četiri učenice: Maša Dobrić, Mila Maretić, Lucija Pongrac i Lara Semeš. Njihov je tim vodio profesor Borna Vukorepa uz pomoć zamjenice, Nine Komčev. Hrvatski je tim ostvario sjajne rezultate i pokupio tri medalje. Dobrić i Maretić su zaradile srebro dok je  Lara Semeš za svoje znanje dobila zlatnu medalju.

Ovogodišnje izdanje EGMO-a službeno traje još do 17. travnja, a datum i lokacija iduće dvije runde već su poznate. Tako se 2025. godine ova matematička olimpijada seli u Prištinu na Kosovo i održavat će se u istim terminima kao i ove godine u Gruziji. Iako za 2026. godinu još nisu potvrđeni datumi ovog natjecanja, potvrđeno je da će se održati u francuskog gradu Bordeaxu.

Izdvojeni članak

Ni korona im nije stala na put: Naše učenice ‘pobrale’ medalje na prvoj većoj olimpijadi održanoj online putem

Ohrabrenje za učenice

Inače,  EGMO je otvoreno prvenstvo za srednjoškolske studentice koje je pokrenuto u travnju 2021. godine na inicijativu Ujedinjenog Kraljevstva. U prvom natjecanju u Cambridgeu sudjelovalo je 19 timova, od čega njih 16 iz Europe. Cilj EGMOa- je potaknuti učenice na sudjelovanje na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima iz matematike. Svaka država koja sudjeluje u natjecanju može poslati do četiri natjecateljice.

Medalje dobiva otprilike polovica natjecateljica u omjeru 1:2:3 naprema. Prema tome, 8 posto učenica dobije zlatnu medalju, njih 17 posto srebrnu, a 25 posto brončanu medalju. Kako bi potaknuli što više učenica na sudjelovanje u matematici, EGMO ističe i da svaka učenica koja ne dobije medalju, ali kompletno riješi barem jedan od zadatak, dobije počasni certifikat.

Izdvojeni članak

Kakav uspjeh: Dvije hrvatske učenice osvojile medalje na matematičkoj olimpijadi za djevojke

Hrvatska se ovom natjecanju prvi puta pridružila 2020. godine koje bilo u online izdanju. Hrvatsku su tom prilikom predstavljale učenice Ema Borevković, Ida Kolmanić, Petra Kovačić i Nika Utrobičić. Te je godine Borevković dobila brončanu medalju, Kolmanić srebrnu, dok je Kovačić zaradila počasno priznanje. I ovaj tim je vodio profesor Vukorepa, ali mu je 2020. godine zamjenik bio Josip Pupić.