Pretraga

Objavljene konačne ljestvice upisa u srednje: Kandidati moraju obaviti još jednu važnu radnju

A- A+

Za oko 40 tisuća osmaša u Hrvatskoj ovaj ponedjeljak važan je dan – točno u podne objavljene su konačne ljestvice poretka za upis u srednju školu. Kandidati su ostvarili pravo upisa u onaj program pored kojega im stoji zelena kvačica. No, ovime upisna procedura nije gotova, upis je još potrebno potvrditi dostavom upisnice.

laptop tipkanje online nastava

Foto. Unsplash

Iako je nastava završila prije dvadesetak dana, za osmaše će obveze oko školovanja završiti tek ovih dana. Ovog ponedjeljka točno u podne objavljene su konačne ljestvice poretka za upise u srednje škole.

Upali ste u školu pored koje stoji zelena kvačica

– Kandidati su ostvarili pravo upisa samo u onaj program na kojem su u tom trenutku svrstani na ljestvici poretka unutar upisne kvote, sukladno ostvarenom broju bodova. Drugim riječima, kandidati su ostvarili pravo upisa samo u one programe i škole pored kojih im stoji zelena kvačica u stupcu ‘Pravo upisa’, pojasnili su iz CARNET-a koji provodi online upise.

No, procedura upisa još nije završena; učenici još moraju dostaviti upisnice školi koju upisuju, čime konačno potvrđuju svoj upis. Upisnice se preuzimaju iz online sustava upisa, za svakog kandidata se generira njegova upisnica.

Izdvojeni članak

Važna informacija za sve koji sada upisuju srednju: Trebate li brisati škole s popisa?

Kandidati imaju tri dana da učitaju upisnice u sustav

Ta upisnica dostupna je na kartici Moji rezultati, a kandidati je treba ispisati, potpisati i ponovno učitati u sustav. Rok za to je do 13. srpnja u 18 sati.

– Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici. U opravdanom slučaju, ako kandidat nije u mogućnosti potpisati upisnicu, dovoljan je potpis roditelja/skrbnika. Ako ni roditelj/skrbnik nije u mogućnosti potpisati upisnicu, upisnicu može potpisati opunomoćena osoba (roditelj/skrbnik daje punomoć kod javnog bilježnika). Također, na upisnici je potrebno unijeti sve potrebne podatke koji nisu na njoj automatski popunjeni, potom je potpisati i učitati u sustav ili, u slučajevima u kojima kandidati to nisu u mogućnosti učiniti sami, proslijediti srednjoj školi koja će je učitati u sustav. Neovisno o načinu na koji je učenik dostavio upisnicu, srednja škola će istu pregledati i, ako je ispravna, verificirati u sustavu. Učenik može status verifikacije upisnice pratiti na svom sučelju na kartici Moji rezultati, navode iz CARNET-a.

Dodaju i kako upisnice koje nisu ispravno popunjene i potpisane neće moći biti prihvaćene kao dokaz upisa. A oni koji se nisu upisali u školu u ljetnom roku moći će pristupiti jesenskom. Prema odluci Ministarstva, okvirni broj mjesta za drugi rok upisa bit će objavljen do 14. srpnja, a službena objava broja mjesta za jesenski rok je 7. kolovoza. Detaljno rokove vezane uz jesenski rok možete proučiti ovdje.

Podsjetimo, uoči samih upisa održali smo podcast na temu upisa u srednje škole, a među ostalim objasnili smo u njemu i treba li s popisa brisati škole u koje se nalaze ispod škole u koje su učenici upali. Čitav podcast pogledajte u nastavku.

Podcaste možete pratiti i na našem Spotify profilu:

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.