Pretraga

Objavljeni datumi upisa u srednje škole u 2023.: Povećan broj upisnih mjesta u odnosu na lani

A- A+

U javno savjetovanje Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je odluku o upisu učenika u I. razred srednjih škola u 2023./2024. Planirani broj upisnih mjesta za ovu godinu je 48.762, što je za oko dvije tisuće više nego prošle godine i više od stvarnog broja osmaša kojih je, prema e-Rudniku Ministarstva. ove godine 40.167. Početak prijava u sustav prema prijedlogu odluke trebao bi biti 29. svibnja, a same prijave škola započele bi 28. lipnja.

ispit_učenik

Učenje | ilustracija: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja postavilo je u e-Savjetovanje ovogodišnju odluku o upisu učenika u prvi razred srednjih škola. Prema tom dokumentu u školskoj godini 2023./2024. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 48.762 učenika u 2.190 razrednih odjela. To je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je ukupna upisna kvota u srednjim školama bila 46.377 mjesta u  2.113 razrednih odjela.

Podsjetimo, prošle je godine odluka nakon javne rasprave mijenjana jer su se brojne škole pobunile zbog smanjenja broja mjesta i razrednih odjela. No i tada je, kao i ove školske godine, broj mjesta bio daleko veći nego što je učenika osmih razreda. Prema školskom e-Rudniku, ove godine u Hrvatskoj je 40.167 osmaša.

Koliko je mjesta u svakom od programa?

Prema prijedlogu odluke Ministarstva, ove se godine u  gimnazijske programe može upisati 11.129 učenika u 456 razrednih odjela. Najviše, 19.090 učenika može se upisati u četverogodišnje srednjoškolske programe, a predviđeno je u tim programima 825 razrednih odjela. U trogodišnje strukovne programe može se upisati 6.944 učenika u 304 razrednih odjela, u obrtničke od tri godine 5.206 učenika u 222 razredna odjela, dok je kvota za medicinske sestre/tehničare 1.256 mjesta u 50 razrednih odjela. Preostala mjesta raspoređena su na programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme, prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju te na programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola.

Pravilnik o upisima u srednje škole ostaje isti kao i prošle godine, a što se sve boduje na upisima možete vidjeti ovdje. Ove godine osam škola bodovat će prijemni za upise, sve su u Zagrebu, a koncept ispita malo je drugačiji nego lani – za pojedinačne programe postojat će jedinstveni ispiti, o čemu više možete čitati na poveznici.

Izdvojeni članak
ispit

Ne, u Zagrebu neće biti jedan prijemni koji će priznavati sve škole: Bit će ih više, evo detalja

Prijave u sustav kreću već krajem svibnja

Prema planu Ministarstva, u ljetnom roku prijave u sustav srednje.e-upisi.hr započet će 29. svibnja, a glavni dio upisa, prijava obrazovnih programa, provodit će se od 28. lipnja do 7. srpnja. S time da će prijava programa koji traže prijemni završiti 2. srpnja. Konačne ljestvice poretka u ljetnom roku bit će objavljene 10. srpnja, a od tog dana pa do 13. srpnja u škole se dostavlja upisnica i, ako to program traži, liječničke potvrde. Sredinom srpnja bit će objavljen okvirni broj upisnih mjesta za jesenski rok.

U jesenskom roku prijave programa vršit će se od 21. do 25. kolovoza, dok će konačne ljestvice biti objavljene 26. kolovoza.

U nastavku možete vidjeti predložene rokove ljetnog i jesenskog roka upisa u srednje škole za redovite učenike, a javnoj raspravi oko odluke o upisima u srednje škole možete se priključiti ovdje. Bit će otvorena do 26. svibnja.

Datumi upisa u srednje 2023. u ljetnom roku

Datumi upisa u srednje 2023. u ljetnom roku

Datumi upisa u srednje 2023. u jesenskom roku

Datumi upisa u srednje 2023. u jesenskom roku

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.