Pretraga

Obrazovna slika Hrvatske: Jug znatno obrazovaniji od sjevera

A- A+

Statistike pokazuju da se sjever i jug Hrvatske znatno razlikuju po strukturi obrazovanih, tako sjevernjaci stoje znatno lošije od svojih sunarodnjaka u primorju, naravno s izuzetkom Grada Zagreba. O velikom jazu u obrazovnoj strukturi Hrvatske govorio je nedavno i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavivši da je sjeverna Hrvatska najneobrazovaniji dio naše zemlje pozvavši se na rezultate popisa stanovništva iz 2001.

Primorsko-goranska najuspješnija, Krapinsko-zagorska najlošija

Podaci su prikazali općenitu poraznu obrazovnu sliku  Hrvatske te vrlo malen postotak onih koji imaju završen fakultet. U cijeloj priči najlošije stoji Krapinsko-zagorska županija u kojoj više od četvrtine stanovništva nema završenu ni osnovnu školu. S druge strane u Primorsko-goranskoj županiji takvih je tek 11 posto.

Grad Zagreb najbolje stoji  sa visoko obrazovanim stanovništvom kojeg ima više od 15-ak posto. Za njim tek ponešto zaostaju četiri dalmatinske i Primorsko-goranska županija. Najmanje fakultetski obrazovanih je u Krapinsko-zagorskoj gdje ih je jedva tri posto.

Trend daljnjeg obrazovnog raslojavanja najbolje pokazuje broj studenata. Tako u već mnogo puta spomenutoj Primorsko-goranskoj na tisuću stanovnika ima čak 105 studenata, dok u Varaždinskoj fakultet pohađa njih svega 70.

Uzrok regionalne razlike u mogućnosti studiranja

Dr. Teo Matković iz Studijskog centra za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta smatra da različite regije imaju nejednake mogućnosti obrazovanja.

– Roditelji u sjevernim krajevima rjeđe si mogu dopustiti da upute svoju djecu u obrazovnu karijeru koja vodi studiju, prvenstveno zato jer su i sami često slabije obrazovani i rade na lošijim poslovima ili su pak nezaposleni, izjavio je.

Također ističe da se stanovništvo pojedinih krajeva susreće s problemom fizičke udaljenosti fakulteta ili sveučilišta, što povećava troškove studiranja.

Toj tvrdnji u prilog ide i činjenica da su sva tri novootvorena sveučilišta u posljednjih 10 godina izgrađena na Jadranu.

I dalje bez promjena

Rezultati najnovijeg popisa stanovništva iz 2011. godine bit će predstavljeni u prosincu ove godine. Pretpostavlja se da će podaci zabilježiti povećanje broja visokoobrazovanih, no razlike među županijama i dalje će ostati velike.