Pretraga

[Obrazovni karton] Provjerili smo koje su škole i fakseve završili novi članovi Vlade: Dvojica su profesori

A- A+

Potkraj prošloga tjedna, a nakon što su nadležni saborski odbori saslušali kandidate za nove članove Vlade Andreja Plenkovića, oni su i formalno potvrđeni u Saboru. Nova potpredsjednica Vlade je Anja Šimpraga, a nova dva ministra Davor Filipović i Marin Piletić. Provjerili smo što im u životopisu stoji pod poglavljem obrazovanja, a u ovaj obrazovni karton ‘ubacili’ smo i relativno novog ministra graditeljstva, Ivana Paladinu.

Foto: Unsplash/vlada.gov.hr| obrada: srednja.hr

Već neko vrijeme bilo je poznato da će doći do mini-rekonstrukcije Vlade, a nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio nove kandidate, oni su i službeno u petak predstavljeni u Saboru.

Saborska zastupnica SDSS-a, Anja Šimpraga zamijenila je Borisa Miloševića te je nova potpredsjednica Vlade. HDZ-ov Davor Filipović dolazi umjesto dosadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. Zbog kaznenog postupka kojeg protiv njega vodi DORH odlazi i ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović. Njega mijenja HDZ-ov saborski zastupnik Marin Piletić. 

Zavirili smo u njihove biografije te provjerili koje su škole i fakultete završili. Osim troje najnovijih članova Vlade, u ovaj obrazovni karton uvrstit ćemo i novog ministra graditeljstva, Ivana Paladinu. On je na čelo tog resora zasjeo prije skoro dva mjeseca, nakon uhićenja bivšeg ministra Darka Horvata, osumnjičenog za zloporabu položaja i ovlasti.

Anja Šimpraga

Nova potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga završila je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te stekla akademski naziv magistra inženjerka agronomije. U biografiji na stranicama Sabora ne piše koje je škole prije toga pohađala. No, kako je rekla nakon svog govora povodom Oluje prije dvije godine, osnovnu i srednju školu završila je u Kninu. S osam godina, 1995., s obitelji je prognana iz Knina, te je u gradu Inđija u Srbiji krenula u drugi razred osnovne škole. U Hrvatsku se vratila četiri godine kasnije, a kako je otkrila za Večernji list, te ’99. godine pohađala je 6. c razred Osnovne škole ‘dr. Franjo Tuđman’.

Davor Filipović

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, otprije je poznat javnosti – na prošlim lokalnim izborima bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. On je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na katedri Organizacija i menadžment.

Na stranicama EFZG-a stoji da je 2002. završio Ekonomsku-birotehničku školu u Splitu. Potom je upisao Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju, SAD na kojem je završio četiri semestra na smjeru business management. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, na smjeru financije 2006. godine, a dvije godine kasnije na zagrebačkom Ekonomskom završava specijalistički poslijediplomski studij ‘Strategija i korporativno upravljanje’. Doktorirao je u području poslovne ekonomije 2011. godine, također na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tema disertacije mu je ‘Modeliranje egzogenih i endogenih varijabli organizacije za uspješno preuzimanje poduzeća’.

Izdvojeni članak

Obrazovni karton hrvatskih reprezentativaca: Jedan je nedavno završio studij, a jedan još uvijek studira

Marin Piletić

Piletić u fotelju čelnog čovjeka Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike stiže s mjesta gradonačelnika Novske. U tom je gradu završio osnovnu školu, a potom u Srednjoj školi Novska i smjer ekonomist. Nakon mature upisao je, a 2008. i završio studij kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ondje je stekao titulu profesora hrvatskog jezika i književnosti i povijesti.

Jedno vrijeme, stoji to u Piletićevoj biografiji na njegovoj web stranici, radio je kao učitelj u istoj osnovnoj školi koju je pohađao.

– Između naziva nastavnik, profesor ili učitelj najradije biram učitelj. U toj imenici najbolje se zrcali ono što odgojno-obrazovni radnici trebaju činiti – učiti druge, učiti od drugih i učiti za sebe. Završetkom studija i stjecanjem diplome započelo je novo razdoblje moga života. Dvojbe ostati u Zagrebu ili se vratiti u Novsku nije bilo. Zagreb volim, ali Novska je ipak na prvome mjestu. Moje prvo radno iskustvo bilo je u Osnovnoj školi Novska. Moja škola se uvelike promijenila iz vremena kada sam njome koračao kao učenik. Odnos učenika i učitelja se uvelike promijenio, ogolio do razine nepoštovanja, ali tim više je izazovnije bilo raditi. Iako uz početničke greške, rad s mladima na svladavanju gramatike, pravopisa, književnosti, medijske kulture bio je nezaboravan. Koliko sam smatrao da podučavam njih, i sam sam zapravo bio njihov učenik. A drugačije, zapravo, ne treba ni biti, piše Piletić u svoj biografiji.

Ivan Paladina

Ivan Paladina na čelo Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zasjeo je malo ranije od prethodno spomenutih novih članova Vlade, u ožujku. Ni nijegov obrazovni put nije previše opširno opisan u biografiji. Na stranicama ministarstva koje odnedavno vodi stoji kako je 2006. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu stekao titulu magistra ekonomije, a onda je od 2007. do 2019. stjecao titulu sveučilišnog specijalista ekonomije na istom faksu.