Pretraga

Od danas možete dobiti novu osobnu: Posebne mogućnosti davat će uz mobilnu aplikaciju

A- A+

Iako ste dosad mislili da već postoji aplikacija za sve, sada su mobilnu aplikaciju dobile i osobne iskaznice. Od danas je moguće predati zahtjev za ‘novu generaciju osobnih iskaznica’, a zahvaljujući mobilnoj aplikaciji koja će dolaziti uz njih, građani će moći pristupati sustavu e-Građani, ali i digitalno potpisivati dokumente.

Osobna iskaznica druge generacije | screenshot: AKD

Nova osobna iskaznica bit će dokument “tri u jedan”: zamijenit će staru osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i putovnicu. Usto, imat će i programsko riješenje – mobilnu aplikaciju za pristup uslugama e-građani, ali i digitalno potpisivanje. Da pojasnimo, to znači da ćete na neki dokument putem aplikacije dodati svoj elektonički potpis, koji će vrijediti kao i vaš rukom pisani potpis, samo što će se on moći provjeriti, tj. onaj tko proučava dokument trebao bi moći provjeriti jeste li se baš vi potpisali. Krivotvorenje potpisa, recimo to tako, odlazi u povijest.

Zahtjev za novom osobnom moguće je predati od jutros, a navala je, barem kako kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ogromna.

– Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj, kazao je Božinović na predstavljanju novog dokumenta.

Mijenjat će i putovnice

Nove osobne sadržavat će i biometrijske podatke o vlasniku, sliku lica i dva otiska prstiju, zbog čega će zamijeniti i putovnice, odnosno omogućiti brže kretanje kroz Europu.

– Povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani, rekao je Božinović.

Stražnja strana osobne iskaznice | foto: AKD

Doviđenja, zdravstvena!

Također, budući da sadržavaju matični broj osiguranika u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, uz nove osobne zdravstvene iskaznice više vam neće trebati. Očekivano, osobne sada sadrže i nove zaštitne elemente protiv krivotvorenja, kao što su nevidljive UV reaktivne boje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjetimo, nove osobne iskaznice koštaju 100 kuna, što je nešto skuplje nego prije. No, državna tajnica Željka Josić podsjetila je danas kako mlađi od 18, koji ih prvi puta uzimaju, neće morati plaćati nikakvu naknadu.

Izdvojeni članak
osobna iskaznica

Velika vijest za mlade koji prvi put dižu osobnu: Bit će besplatna, ako zadovolje dva uvjeta

Za njih će trošak, pod uvjetom da su hravtski državljani i imaju prebivalište u RH, platiti Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap