Pretraga

Stižu nam nove osobne: Svoju punu funkciju ostvarivat će uz pomoć mobitela

A- A+

Prijedlogom izmjena Zakona o osobnoj iskaznici, koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, predviđa se uvođenje novih osobnih iskaznica čija bi se puna funkcionalnost ostvarivala pomoću mobitela. Klik na mobitelu uskoro bi mogao zamijeniti potpis kemijskom olovkom.

Foto: srednja.hr

– Svrha projekta uvođenja elektroničke osobne iskaznice bila je poticanje i praćenje razvoja informacijskog društva te razvoja informacijskog sustava državne uprave (e-uprava), pružanje korisnički orijentiranih elektroničkih javnih usluga te potreba aktivnog sudjelovanja svih korisnika (građana i gospodarskih subjekata) u korištenju i razvoju elektroničkih servisa, kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova pojašnjavajući razloge  zbog kojih se uvode nove osobne iskaznice.

Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak donijela prijedlog izmjena Zakona o osobnoj iskaznici. Ako prijedlog prođe saborsku proceduru, Hrvatska će od 2. kolovoza 2021. imati potpuno moderne osobne iskaznice.

Povod izmjenama zakona je stupanje na snagu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava.

Stiže aplikacija: Osobna će nam biti i na mobitelu

Nove osobne na čipu će, između ostalog, sadržavati i prikaz vašeg lica, kao i vaša dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. Uz to, mijenja se i izgled iskaznice pa će u plavom pravokutniku stajati oznaka ‘HR’ okružena s 12 žutih zvjezdica.

Izdvojeni članak

Policijska škola objavila video s detaljima: Pogledajte kako izgleda testiranje za buduće policajce

Međutim, najvažnije je da će nova osobna sadržavati najmodernije funkcionalnosti. Kao i do sada, imat ćemo sustav eID, koji doduše rijetko tko koristi, no zato nas očekuje i ID mobilna aplikacija.

Ona će omogućivati jednostavnu prijavu na sustav e-Građani najvišom razinom sigurnosti, ali i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona. Da, potpisivanje kemijskom olovkom moglo bi i u Hrvatskoj otići u povijest jer se može jednostavno krivotvoriti, dok se, s druge strane, klikom na aplikaciju generira elektronički potpis čija se valjanost brzo može provjeriti.

Zahvaljujući aplikaciji, i većinu administrativnih poslova s državom moći ćemo odraditi gdje god se nalazili. (Možda se i čekanju u redovima pred šalterima polako bliži kraj.)

Ne žurite na policiju: Stare osobne vrijede do prestanka epidemije

Izmjene zakona donose dobre vijesti i za starije od 70. Njima se osobne izdaju bez roka valjanosti, međutim kako im je u rubrici ‘vrijedi do’ dosad pisalo ‘TRAJNO’ (na hrvatskom jeziku), kad bi putovali u inozemstvo, imali bi problema jer strani granični policajci ne bi razumjeli što to znači. Zbog toga će na novim osobnama riječ ‘trajno’ biti prevedena i na engleski jezik.

Nova osobna vrijedit će pet godina i bit će obavezna za sve punoljetne građane, ali i one sa 16 kojima je sud dozvolio sklapanje braka. Ipak, po novu osobnu morat ćete tek kada vam stara istekne. Napominjemo i kako je policija podsjetila da sve osobne koje su trebale isteći nakon 11. ožujka vrijede i dalje, sve dok se ne donese odluka o prestanku epidemije koronavirusa.