Pretraga

MUP ima važnu obavijest: Od idućeg tjedna izdaju se nove osobne iskaznice, bit će skuplje

A- A+

Iz Ministarstva unutarnjih poslova priopćeno je kako se od ponedjeljka zaprimaju zahtjevi za izdavanje novih elektroničkih iskaznica 2. generacije. Zahtjev za izradu stare iskaznice moguće je podnijeti najduže do četvrtka do 15 sati. Idućeg tjedna na snagu stupa i novi Pravilnik o cijeni osobne, pa će ona tako koštati 100 kuna.

osobna iskaznica

Foto: srednja.hr

– Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Zahtjev za izdavanje stare iskaznice podnosi se samo do četvrtka

Toga dana na snagu stupaju izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, a one su donesene jer se od ponedjeljka primjenjuje Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

– U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu. Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine. Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice, poručuju iz MUP-a uz naglasak da je tijekom ovog vikenda građanima omogućeno preuzimanje izrađenih osobnih dokumenata.

Izdvojeni članak
poleđina osobne iskaznice

Mit o broju na osobnoj koji kao pokazuje koliko ljudi sliči na vas: Pitali smo MUP što se krije iza toga

Koštat će više

A ako poželite novu osobnu 2. generacije, morat ćete ju platiti više nego staru. Uz izmjene Zakona o osobnoj u ponedjeljak na snagu stupa i novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica. Nova osobna koštat će 100 kuna umjesto dosadašnjih 79,50 kuna.

Cijena osobnih iskaznica u ubrzanom postupku koje se izdaju u roku od 10 dana i dalje iznosi 195,00 kuna, dok ćete za izdavanje osobne u žurnom postupku (u roku od tri radna dana) plaća 500 kuna, isto kao i do sada.

Iako stižu nove osobne iskaznice, one koje građani posjeduju vrijede do datuma isteka navedenog na osobnoj. Podsjetimo, prema posebnoj odluci osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, a najduže 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.