Pretraga

Velika vijest za mlade koji prvi put dižu osobnu: Bit će besplatna, ako zadovolje dva uvjeta

A- A+

Nemate li osobnu, a želite izbjeći plaćanje naknade od 100 kuna za njezino izdavanje, zahtjev za osobnom morate predati prije 18. rođendana. Vlada je danas, naime, odlučila kako će svim mlađim od 18 godina prvo izdavanje osobne financirati država, točnije Središnji državni ured za demografiju i mlade. Da bi dobili besplatnu osobnu, moraju je podizati prvi put, ali i biti hrvatski državljani te imati prebivalište na području RH.

osobna iskaznica

Foto: srednja.hrsob

– Prioritet djelovanja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade usmjeren je na poboljšanje životnog standarda obitelji s djecom i stvaranja povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade, a tome će, uvjerena sam, doprinijeti i ova mjera, istaknula je u četvrtak državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Dva uvjeta: hrvatsko dražavljanstvo i prebivalište u RH

Središnji državni ured za demografiju i mlade, naime, od danas podmiruje troškove prvog izdavanja osobe iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina života, pod uvjetom da su hrvatski državljani s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

– Zakonski zastupnik djeteta, koji podnosi zahtjev za prvo izdavanje osobne iskaznice u redovnom postupku, bit će u cijelosti oslobođen troškova njenog izdavanja, kažu iz Ureda.

Podmirenje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice za djecu u redovnom postupku odnosi se na zahtjeve podnesene nadležnim policijskim upravama, odnosno policijskim postajama od 2. kolovoza 2021. godine, kada stupa na snagu Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica Ministarstva unutarnjih poslova.

Stižu nove osobne

Podsjetimo, u ponedjeljak na snagu stupa novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica. Nova osobna koštat će 100 kuna umjesto dosadašnjih 79,50 kuna. Zbog promjene izgleda osobne iskaznice zahtjev za osobnu nije moguće predati od četvrtka, 29. srpnja u 15 sati sve do ponedjeljka, 2. kolovoza, kada policijske uprave kreću s redovnim izdavanjem novih osobnih iskaznica.

Vlada je danas odlučila kako će Središnji državni ured za mlade za “besplatne” osobne mladima ove godine osigurati 1.500.000 kuna, a za razdoblje 2022. – 2024. na godišnjoj razini za osobne mladima odvajat će se 4.000.000 kuna.