Pretraga

Od idućeg polugodišta učenici sjedaju u nove klupe: U Zagrebu se otvara još jedna obnovljena škola

A- A+

Posljednja osnovna škola koja se još uvijek obnavlja od oštećenja u potresu je Osnovna škola Petar Zrinski. Radovi bi, izvijestio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, trebali biti gotovi za dva tjedna, čime će škola biti spremna za početak novog polugodišta.

OŠ Petar Zrinski posljednja je osnovna škola koja će biti obnovljena od oštećenja u potresu|foto: Grad Zagreb

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima je obišao gradilište na objektu Osnovne škole Petar Zrinski u Krajiškoj ulici. Ovo je posljednja osnovna škola koja se obnavlja nakon oštećenja u potresu iz 2020. Tomašević je istaknuo da će radovi na cjelovitoj obnovi biti gotovi za oko dva tjedna te da će škola biti spremna za početak sljedećeg polugodišta, 9. siječnja.

Obnova će koštati 121 milijun kuna

– Na radost roditelja i djelatnika, više od petsto učenika ove škole se uskoro vraća u svoju matičnu školu. Vjerujem da će učenici biti više nego zadovoljni jer će ovo biti gotovo pa nova škola, rekao je Tomašević.

U priopćenju Grada navedeno je da je riječ o školi koja se nalazi unutar zaštićene sredine, a zgrada je sada energetski obnovljena te konstrukcijski ojačana tako da je otporna na snažne potrese. Ukupna vrijednost obnove je 121 milijun kuna, od čega se iz Fonda solidarnosti EU očekuje 98 milijuna kuna, pri čemu je dosad već isplaćeno nešto više od 46 milijuna kuna.

Ravnateljica Mirjana Jermol istaknula je da se učenici i roditelji vesele povratku u školu nakon više od dvije godine pohađanja nastave u drugim školama. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je rekao da je ova škola, nakon Osnovne škole Miroslava Krleže, Osnovne škole ‘Dr. Ivan Merz’ i Osnovne škole Vugrovec – Kašina, a ako uključimo i Učenički dom u Gajevoj, peta cjelovito obnovljena školska zgrada u Zagrebu nakon potresa.

Izdvojeni članak

Zagrebački učenici dobivaju novu gimnaziju, trebala bi se otvoriti već početkom drugog polugodišta

Zgrada je ojačana, uvedene i nove instalacije

– Dodajmo još tri nove ili rekonstruirane škole u ovoj godini, to je osam cjelovito obnovljenih, dograđenih ili novih školskih zgrada, što govori o namjeri Gradske uprave da taj osnovni sloj društvene infrastrukture što prije vrati u funkciju, kazao je zamjenik, zahvalivši svima na strpljenju.

Iz Grada su priopćili da je u sklopu radova izvršeno je poboljšanje temeljnog tla i ojačanje konstrukcije temelja, sanacija krovne konstrukcije, pročelja s izmjenom vanjske stolarije, uređenje okoliša te uređenje interijera u građevinskom i instalaterskom smislu. Uz to, u cijelosti su izvedene nove instalacije vodovoda i kanalizacije s novom sanitarnom opremom, nove strojarske instalacije te nove elektrotehničke instalacije.