Pretraga

Zagrebački učenici dobivaju novu gimnaziju, trebala bi se otvoriti već početkom drugog polugodišta

A- A+

Zagrebačka XII. gimnazija niz godina bori se s manjkom prostora jer zgradu dijeli s još tri škole. Uskoro, već početkom drugog polugodišta učenici bi trebali useliti u novu zgradu. Radovi su pri kraju, a riječ je o investiciji vrijednoj 130 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji ravnateljice Jadranke Vlahovec, obišli su radove na izgradnji nove XII. gimnazije, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Nova zgrada trebala bi biti otvorena početkom drugog polugodišta

Tomašević je tom prilikom istaknuo kako očekuje da će učenici početkom drugog polugodišta nastavu pohađati u novoj školi.

– Ovo je jedna od kapitalnih investicija u obrazovanju, vrijednosti oko 130 milijuna kuna, a škola će, u jednosmjenskom režimu nastave, primati 480 učenika, rekao je Tomašević.

Nova zgrada je podijeljena na tri etaže. Kako navode iz Grada u priopćenju, u podrumu se nalazi trodijelna dvorana za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, dvorana za korektivnu gimnastiku sa pratećim sadržajima kao i tehničke i servisne prostorije škole. U prizemlju se nalazi ulazni prostor, prostor više namjena, knjižnica sa malom multimedijalnom dvoranom, prostorijama vanjskih korisnika u suterenu i administracijom škole na polukatu. Na katu su smještene 22 učionice sa praktikumima, kabinetima i ostalim pratećim sadržajem.

Izdvojeni članak

[FOTO] Zagrebačka gimnazija već se godinama bori s manjkom prostora, a novu zgradu nikako da dobije

Škola već desetljećima čeka na novi prostor

Ravnateljica Vlahovec izrazila je zadovoljstvo jer XII. gimnazija nakon 30 godina čekanja dobiva svoju školsku zgradu. Problem je to o kojem smo ranije opsežno izvještavali. Naime, XII. gimnazija trenutno prostor dijeli s još tri škole u dvije smjene: Veterinarskom, Prehrambeno-tehnološkom i Agronomskom školom.

U velikoj reportaži izvijestili smo kako učionica ima točno onoliko koliko je učenika taj dan u smjeni, a nastavnici su upozoravali kako su učionice nedovoljno prozračne, prozori opasno postavljeni, a i toaleta je premalo. Prve ideje o zasebnoj zgradi XII. gimnazije aktualne su još od 2002. godine, ali prvi pomak dogodio se tek sedam godina kasnije, 2009., kada je odobren projekt izgradnje. Ipak, trebat će proći još 12 godina da Bandićeva zamjenica, Jelena Pavičić Vukičević, netom prije prošlih izbora za gradonačelnika Zagreba položi kamen temeljac za novu zgradu, o čemu smo također pisali.