Pretraga

Održano prvo državno natjecanje za učenike ovakvog tipa: Evo o čemu se radi i tko je pobijedio

A- A+

U mjestu Otrovanec koje se nalazi u Virovitičko-posavskoj županiji održano je prvo državno natjecanje u prigotovljavanju jela u woku u kojemu su se natjecali učenici u jednoj i profesionalci u drugoj kategoriji. Natjecalo se ukupno 12 učenika iz sedam srednjih škola iz pet županija. Prvo mjesto osvojio je Ivan Šimara, učenik 2. razreda zanimanja kuhar iz Industrijsko-obrtničke škole iz Slatine.

učenik nad wok tavom

Foto: Hrvatski kuharski savez

Učenici iz sedam srednjih škola iz pet županija prvi put su se natjecali u pripremi jela u woku. Prvo je ovo državno natjecanje takvog oblika, a održano je 26. travnja u mjestu Otrovanec. Natjecalo se ukupno 12 učenika, a u kategoriji profesionalaca pet kuhara. Ovo natjecanje organizirala je Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače i to na inicijativu profesora Darka Baričevića i ravnatelja Marka Marića.

– Kao povjerenstvo nismo baš imali lagani zadatak jer smo trebali učenicima ipak presuditi, a gledali smo da im se daje podstrek i za dalje. Svako natjecanje mora biti obilježje da netko bude prvi, drugi i treći, bolji ili lošiji, no opet da ih potaknemo na razvijanje njihove mašte i kreativnosti, a usput da uče na svojim greškama. Ocjenjivali smo sklad boja, okusa, prezentaciju i poštivanje propozicija. Svakome kraj njegovog tanjura smo objasnili gdje je pogriješio, dali mu smjernice za ubuduće, da ne napravi greške, a da usavrši tehniku woka kao njegovo remek djelo, rekao je instruktor woka u Hrvatskom kuharskom savezu, Branko Ognjenović.

Prvo mjesto u kategoriji učenika osvojio je Ivan Šimara, učenik 2. razreda zanimanja kuhar, Industrijsko-obrtničke škole Slatina uz mentorstvo nastavnice kuharstva, Blaženke Kovač. Drugo mjesto pripalo je Matei Cindrić iz Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, a treće mjesto pripalo je Domagoju Kirinu iz Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača.