Pretraga

Primijenite li japanski stil života izgledat ćete bolje, zdravije i mršavije

A- A+

Istočne su kulture u mnogočemu različite od zapadne. Razlike se vide u prehrani, odjevanju, provođenju slobodnog vremena te općenito u stilu i načinu života. Po rekordima koje primjerice Japanci postižu u dugovječnosti, mogli bismo reći i da je njihov način života očito kvalitetniji od našeg. Njihova je tajna, izgleda, zdrav život, pa tako Japanke nemaju znakova starenja vidljivih toliko kao kod žena sa zapada.

jungletribe.com

Japanci žive potpuno drugačijim stilom života od nas i od ostatka zapadnjačke kulture. To se vidi u mnogim segmentima života, od prehrane, preko odijevanja i načina provođenja slobodnog vremena, pa sve do načina liječenja. Te razlike se svakako primjećuju na njihovim tijelima jer Japanci, osobito žene, ne stare poput zapadnjaka ili se to na njima ne vidi. Uz sve to, one se i ne debljaju, pa to zasigurno zanima pripadnice ljepšeg spola sa zapada, piše Healinghealth.

U svojoj knjizi ‘Japanke ne stare niti se debljaju’, Naomi Moriyama vodi čitatelje u svijet majčine kuhinje u Japanu i otkriva tajne odgovorne za dug i zdrav život. Iako ništa od ovog vjerojatno nije novost koju dosad niste čuli, kad se svi ovi savjeti ujedine i prakticiraju cijelog života, rezultati su zaista impresivni. Ovo su neki od japanskih recepata za dug i zdrav život.

Izdvojeni članak

Voda nije tako zdrava kao što kažu

  • Namirnice koje inače pomažu u mršavljenju, jednostavno su dio svakodnevnih namirnica japanske kuhinje koje se raznovrsno konzumiraju, a to su: riba, morsko bilje, povrće, soja, riža, voće i zeleni čaj.

  • Japanci ne jedu ‘junk food‘, nego svakodnevno uživaju u kuhanim obrocima. Tradicionalni japanski obrok sastoji se od ribe na žaru, zdjelice riže, kuhanog povrća, miso juhe, zelenog čaja i narezanog voća. Japanci konzumiraju gotovo 10 posto sve ribe na svijetu, iako čine tek 2 posto svjetske populacije.

Izdvojeni članak

Evo zašto je dobro i zdravo jesti sladoled

  • Ono prema se Japanci vode pri kuhanju jesu svježe i sezonske namirnice.. Japanski supermarketi su imaju cijelu silu takvih namirnica u ponudi te pri pakiranju nije naveden samo datum nego i sat pakiranja, kako biste mogli izabrati, doslovno, najsvježije namirnice. U Japanu je svježina jako bitna.

  • Japanci jedu onako kako nutricionisti preporučuju, a to je više manjih slijedova različite hrane tijekom obroka. Moriyama tvrdi da ih se od djetinjstva uči da moraju jesti polako i cijeniti svaki zalogaj. Pravila kojih se moraju držati su slijedeća: nikad ne smiju potpuno napuniti tanjur niti servirati preveliku porciju, a svaka namirnica mora biti zasebno servirana. Kod Japanaca manje doista znači uvijek više, svaka namirnica mora biti aranžirana tako da na vidjelo izađe prirodna ljepota.

Izdvojeni članak

Neobičan poremećaj: Kad pretjeramo u zdravom načinu života

  • Japanska kuhinja je namjerno lagana i u njoj se polako kuha. Namirnice se većinom kuhaju, kratko prepeku na žaru, kuhaju na pari ili brzo prepeku u woku.

  • Umjesto s kruhom, Japanci uz sve obroke jedu rižu. Ovo je velika razlika između toga kako se jede na Istoku i Zapadu. Zato u Japanu nema glutena koji se nalazi u našim ugljikohidratima, a poznato je da je gluten jedan od najvećih neprijatelja vitke linije te čak i ljudskog zdravlja.

Izdvojeni članak

Dnevnik jedne brucošice: Apstinencija nije zdrava

  • U Japanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom, kao i uostalom kod nas, samo što mi to važno pravilo ne slijedimo poput Japanaca. Doručak se kod njih može sastojati od brojnih slijedova koji uključuju zeleni čaj, rižu kuhanu na pari, miso juhu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.

  • Slatki deserti se u Japanu jedu rijetko, a kada se i nađu na jelovniku obično je riječ o izrazito malim porcijama. To ne znači da Japanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego tek da shvaćaju koju snagu ta jela imaju i kakve neželjene posljedice mogu izazvati u tijelu.

  • Japanci općenito imaju drugačiji stav o hrani. Dok su Zapadnjaci opterećeniji dijetama i problemima s kilogramima, Japance se odgaja da uživaju u različitosti namirnica bez razmišljanja o dijeti. No zabrinjavajuće je da posljednjih godina raste broj restorana brze hrane i u Japanu, koji ostavljaju posljedice na mladima.

  • Vježbanje je dio svakodnevne rutine u Japanu. Navodno njihova svakodnevica uključuje čitav niz nenamjernog vježbanja, a izgradili su i cijelu kulturu bicikliranja, hodanja i planinarenja, te općenito aktivnog vođenja života.