Pretraga

Online nastava je gotova, ali u 22 škole i ove godine nastava skraćena

A- A+

Iako je online nastava završena i očekuje se da će učenici ove godine nastavu pohađati kao i prije pandemije, čak 22 škole i ove će godine imati skraćeni sat za pet minuta. Riječ je uglavnom o školama koje se obnavljanju nakon potresa, a struka upozorava kako je takva praksa štetna za učenike.

Foto: Unsplash

Jutarnji list doznao je kako će u 22 škole i ove nastavne godine školski sat trajati 40 umjesto 45 minuta, što za učenike te škole znači manji fond sati za 11 posto. Iako je online nastava završena, ova je praksa nastavljena, većinski u zagrebačkim školama koje nisu obnovljene od oštećenja u potresu.

Izuzetak su, navodi Jutarnji list, Katolička OŠ u Virovitici, kojoj je odobreno skraćivanje nastavnog sata zbog rekonstrukcije zgrade tijekom prvog polugodišta, te OŠ Mejaši u Splitu čiji školarci imaju nastavu u tri smjene.

Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod, istaknuo je kako je ova praksa štetna jer se tako gubi dio nastave koji bi se utrošio na usvajanje znanja, ponavljanje ili ispitivanje.

Izdvojeni članak
student servis

Student servis danas, u petak, radi skraćeno jer je u ponedjeljak Velika Gospa

– Ako samo pet minuta skratite sat iz predmeta koji je u rasporedu četiri sata tjedno, učenik je godišnje izgubio 16 sati ili jedan od devet mjeseci. U slučaju petominutnog skraćenja sata gubi se 12 sati godišnje iz predmeta koji učenici slušaju tri sata, odnosno, osam sati iz premeta kojega slušaju dva sata, rekao je Stipić za Jutarnji list.

Popis svih škola u kojima je i ove godine skraćena nastava možete vidjeti ovdje.