Pretraga

FOTO: Zagrebački faks neće biti obnovljen na vrijeme, studenti i dalje ostaju na zamjenskoj lokaciji

Obnova Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) na Vrbiku neće biti gotova na vrijeme. Kako su nam potvrdili s FSB-a, zbog mnogih neočekivanih okolnosti oko stanja konstrukcije, radovi će trajati dulje od kraja travnja što je bio očekivani završetak obnove. Rok je pomaknut na kraj ove kalendarske godine, a sve do tada studenti ostaju u Tekstilprometu na Žitnjaku.

Među brojnim zagrebačkim fakultetima koji četiri godine nakon potresa još nisu obnovljeni je i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB). Iako je planirani kraj radova bio koncem travnja, a sam projekt obnove trebao je biti okončan u lipnju, to ipak neće biti tako. Radovi na adresi Ivana Lučića 5 se produžuju, potvrdili su s FSB-a.

‘Zbog novih okolnosti rok se pomiče na kraj 2024. godine’

– Radovi na FSB-u teku u skladu s očekivanom dinamikom na obnovama zgrada koje su građene prije više od 60 godina i za koju je postojala vrlo ograničena izvedbena dokumentacija. Zbog mnogih neočekivanih okolnosti u vidu stanja konstrukcije, radovi će trajati dulje od prvotno predviđenog. Prvotno planiran završetak radova trebao je biti krajem travnja, no zbog novih okolnosti taj rok se pomiče na kraj 2024. godine, kazali su nam s FSB-a.

Nakon što završe radovi kreće povratak robe i opreme FSB-a sa zamjenskih lokacija. Potom će se studenti vratiti u zgrade na starim lokacijama, podcrtali su iz FSB-a, koje će tada biti potpuno obnovljene. Studenti FSB-a sada nastavu slušaju u Tekstilprometu na Žitnjaku, a tako će biti i dalje.

– Nastava će se odvijati u Tekstilprometu sve dok učionice u zgradama Fakulteta strojarstva i brodogradnje u potpunosti ne budu osposobljene za odvijanje nastave, naveli su nam s FSB-a.

Izdvojeni članak
ivan koprić pravni fakultet u zagrebu

Dekan Pravnog prozvao rektora Sveučilišta zbog obnove koja kasni: ‘Informacije dobivamo na kapaljku’

FSB mjesečno najam u Tekstilprometu plaća 37.000 eura

U zgradi Tekstilprometa nalaze se i studenti Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta jer se i njihovi fakulteti obnavljaju. Kako je vidljivo iz javno dostupnih podataka o trošenju proračunskih sredstava, FSB Tekstilprometu mjesečno za najam isplaćuje 37.000 eura. Građevinski fakultet pak za mjesečni najam daje 90.000 eura.

Podsjetimo, u ožujku smo pisali kako obnova zagrebačkih fakulteta kaska. Morali su se ponavljati postupci javne nabave jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nekima uskratilo suglasnost. Naime, Ministarstvo je reklo da procijenjena cijena obnove može biti do tri tisuće eura po kvadratu. Nedugo nakon istupio je i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić koji se na Facebooku zapitao kako je moguće da četiri godine od potresa obnova zgrade Pravnog nije ni započela. Kazao je da izvođač radova još nije odabran, što znači da zgrada neće biti gotova još barem dvije do tri godine.

Kako je u istoj zgradi i Rektorat Sveučilišta koji vodi obnovu, naveo je da fakultet informacije o obnovi dobiva na kapaljku te da uopće nisu uključeni u pregovore. Nakon javnog istupa Koprića Sveučilište u Zagrebu krajem ožujka pitali smo, između ostalog, je li Pravni fakultet upućen u faze obnove zgrade, je li za njihovu zgradu ponovljena javna nabava i u kojoj je to fazi te je li se ikada razmišljalo o tome da dio prostora u njihovoj zamjenskoj zgradi na Kajzerici dobije Pravni fakultet ako za to uopće ima mjesta. Naime, Koprić se u objavi zapitao i zašto je Sveučilište dobilo jedinstvenu zamjensku zgradu, a oni ne. Odgovor Sveučilišta na pitanja nismo dobili.