Pretraga

Opasna droga na zagrebačkim ulicama: Djeca teturaju po cesti

A- A+

Ekipa RTL Potrage snimila je reportažu o preprodaji i konzumaciji Galaxyja na zagrebačkoj Knežiji. Danima su pratili dilera koji maloljetnicima prodaje drogu, a reportaža otkriva i kakve su posljedice konzumiranja sintetskih kanabinoida.

screenshot: RTL Potraga

Snimljeni razgovori RTL Potrage otkrivaju u kakve su se probleme mladi ljudi uvalili zbog svoje ovisnosti. Tek punoljetnu djevojku roditelji su izbacili iz kuće. Za život i drogu sad zarađuje seksom, a u tajno snimljenom razgovoru koji je vodila s mladićem otkrili smo koliko troši na drogu.

– Sedmi mjesec, ja sam ti potrošila oko petsto eura na Galaxy, priča jedna ovisnica u prilogu.

RTL-ov reporter Ivan Žada danima je pratio dilera i ovisnike ne bi li pokazao opasnosti konzumiranja sintetskih kanabinoida.

Izdvojeni članak

Pogledajte s koliko godina počinje ekperimentiranje s drogama u Hrvatskoj: Jedan od razloga su i problemi u školi

Snimili su i kako sariji ovisnici one još maloljetne tjeraju da kradu kako bi namaknuli novac za drogu.

Snimljen je i diler. Čovjek već otprije poznat policiji koji je Galaxy prodavao dok je još bio legalan. Na ilegalnu listu stavljen je brzo nakon prvih zabilježenih smrtnih slučajeva, a bilo je mnogo hitnih intervencija nakon što su djeca pronađena dezorijentiran.

Spice ili Galaxy, inače, ‘komercijalna’ su imena za sintetičke kanabinoidne spojeve, čiji je cilj oponašati djelovanje marihuane. Iako na njima stoji da su prirodni, radi se o umjetno proizvedenim supstancama. Najčešće se i konzumiraju poput ‘trave’.

Neko su vrijeme bili dopušteni za prodaju na tržištu, a prodaju se i dan-danas.

Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga za 24sata pojasnila je da je problem što se neka tvar zabrani, a proizvođači nakon toga promijene samo dio kemijske formule i prepakiraju proizvod.

– Imao sam čudan osjećaj. Jako neprirodno. Srce mi je iznimno brzo kucalo, osjećao sam kao da je kakva težina pala na mene – prepričao je Zagrepčanin (23) koji je svojedobno probao tzv. osvježivač zraka. ‘Držao’ ga je pola sata, a siguran je da ga neće opet uzimati.

– Bilo je to najgorih pola sata u mom životu – prisjetio se.

RTL-ov prilog pokazao je i kako djeca postaju zombiji koji teturaju i padaju nakon samo nekoliko dimova.

Reportažu možete pogledati na stranicama RTL-a.