Pretraga

Drama u susjedstvu: Maskirani policajci upali u školu za vrijeme nastave, uhitili učiteljicu

A- A+

Tijekom redovne nastave je slovenska policija uhitila učiteljicu u gradu Logatcu. Ravnateljica osnovne škole nije mogla ništa protiv maskiranih specijalaca. Ipak, policija tvrdi da se uhićenje nastavnice osumnjičene za krijumčarenje drogom nije dogodilo pred učenicima.

stolice u učionici i policijska rotirka

Foto; Unsplash

Slovenska policija provela je efikasno, ali i diskretno uhićenje jedne učiteljice u slovenskom gradu Logatcu. Riječ je o gradu u centralnom dijelu susjedne nam države, malo bliže hrvatskoj granici od Ljubljane. Kako javlja RTV Slovenija, uhićenje se dogodilo u jednoj osnovnoj školi, a maskirani policajci su upali za vrijeme nastave. Ravnateljica škole je rekla kako nije mogla imati nikakvog utjecaja na uhićenje. Učiteljica je privukla pozornost slovenske policije u sklopu velike akcije protiv krijumčara droge.

– Uhićenje je provedeno razborito i obzirno te učiteljica nije uhićena pred učenicima, kratko su iz policije komentirali svoju akciju.

Izdvojeni članak
korištene igle za drogu pronađene u oblizini osnovne škole

Prizori oko škole zgrozili građane: ‘Dojave o odbačenim iglama dobivamo svakodnevno’

Slovenski učenici većinom ‘čisti’

Inače je dobro poznato da su učenici osnovnoškolskih i srednjoškolskih razina vrlo ranjiva skupina. Stoga brojne zemlje paze da učenici (poglavito osnovnoškolski), ne dođu  u susret s narkoticima, a iznimka nije ni Slovenija. Tako su primjerice, 2014. godine, istraživačice Andreja Hočevar, Mojca Kovač Šebart i Jasna Mažgon, objavile znanstveni rad ‘Dostupnost i uporaba droge u slovenskim osnovnim školama i njihovom okružju‘.

Kako su istaknuli u svome radu, uporaba droge u slovenskim školama se doista događa, ali srećom jako rijetko i među vrlo malim brojem učenika. U radu  je sveukupno ispitano 3.009 ljudi. Najviše ispitanika, njih 1.527, činili su učenici čija je prosječna dob bila 12,94. Slijedili su roditelji (1.259 ispitanika) pa zatim nastavnici (163)  i ravnatelji (60).  Tijekom ispitivanja, većina učenika, profesora i ravnatelja su naveli kako u svojoj školi nikad nisu vidjeli da neki učenik konzumira drogu pri čemu su učenici naglasili i da je nikad nisu koristili.

Međutim, neki učenici su naveli da su ipak vidjeli kolege koji konzumiraju drogu, najviše kanabis, kao i cigarete i alkohol. Od onih koji su vidjeli konzumaciju droge, više je bilo učenika nego profesora i ravnatelja, što sugerira da učenici koji konzumiraju zabranjene supstance strahuju od reakcije učitelja. No, sasvim moguće, ne brinu se toliko ako ih vide vršnjaci.

Dok je najnovije uhićena nastavnica dovedena u vezu s krijumčarenjem droga, neki drugi profesori narkotike vole i konzumirati. Tako su maturanti jedne gimnazije u Ljubljani snimili svojeg profesora kako navodno koristi kokain. Incident uhvaćen na viralnom videu se navodno dogodio na zabavi nakon maturalne večeri. Sm profesor je dao otkaz nakon što ga je ravnateljica pozvala na razgovor u travnju prošle godine.

 

Izdvojeni članak
policajac kojem je na rmenu oznaka MUP RH i pokraj oblačić s ilustracijom e-cigareta

Učeniku u školi pozlilo zbog e-cigarete s kanabinoidima: Policija objavila detalje slučaja

U siječnju pronađene igle kod splitske škole

Nažalost, droga i škola se katkad našu u kombinaciji i u Hrvatskoj. Kako smo pisali u siječnju ove godine, građani su vidjeli odbačene igle u neposrednoj blizini Osnovne škole Split 3. Nakon objave na društvenim mrežama, brojni su strahovali da je riječ o iglama korištenih za drogiranje heroinom. Da stvari budu gore, to nije ni prvi put da su na tom mjestu viđene odbačene igle.

– Obavijesti o pronalasku odbačenog pribora za injektiranje dobivamo svakodnevno, na različitim lokacijama. Građani nam se javljaju direktno ili nas obavijesti nadležni komunalni redar. Izađemo na teren, za prikupljanje koristimo posebne štipalice i rukavice, te odbačeni pribor odlažemo u kutiju za infektivni otpad. Kada se kutije napune, šaljemo ih ovlaštenom poduzeću na obradu, odnosno spaljivanje, objasnili su nam iz splitske udruge Help koja pomaže mladima i osobama s problemima vezanim uz konzumaciju droga.

Uz drogiranje pored škole, još je tužnije drogiranje u samoj školi. Tako su u prosincu 2023. godine  trojica učenika, koji su se drogirali u Varaždinu za vrijeme nastave, zgrozila javnost. Kako je tada izvijestila lokalna policija, 16, 17 i 18-godišnjak su u jednoj srednjoj školi koristili amfetamin, na ulici poznatiji kao speed.