Pretraga

Prizori oko škole zgrozili građane: ‘Dojave o odbačenim iglama dobivamo svakodnevno’

U Splitu su građani ponovno suočeni s alarmantnim prizorom – u blizini osnovne škole pronađene su odbačene igle koje su izgledno povezane s konzumacijom droge. Stanovnica Splita, već upoznata s ovim problemom, ističe da je već jednom prijavila sličan incident komunalnom redarstvu, a iz udruge Help, koja se bavi podrškom mladima i osobama s problemima vezanim uz konzumaciju droga, potvrđuju da svakodnevno zaprimaju dojave o pronađenim iglama. Unatoč redovitim akcijama čišćenja, situacija izaziva zabrinutost, a iz udruge apeliraju na sufinanciranje kako bi se održala učinkovita prevencija ovakvih problema.

korištene igle za drogu pronađene u oblizini osnovne škole

foto: Facebook

U Ulici Ruđera Boškovića u Splitu, u neposrednoj blizini Osnovne škole Split 3, pronađene su odbačene igle. U jednoj su grupi na društvenim mrežama objavljene fotografije, a građani vjeruju kako je riječ o iglama korištenim za konzumaciju droge. Šokantan prizor primijetila je jedna stanovnica Splita kojoj ovo nije bio ni prvi put da ih je pronašla.

– U travnju 2023. primijetila sam igle na navedenom području, te sam odmah reagirala i obavijestila komunalno redarstvo i osobno zvala udrugu Help te im navela lokaciju gdje se šprice nalaze, pogotovo jer udruga ima prostor u neposrednoj blizini ove lokacije. Isto tako je i Kotar bio upoznat s ovom situacijom, rekla je naša sugovornica.

‘Injektiranje steroida je problem koji zaslužuje veću pažnju’

Kontaktirali smo potom i udrugu Help koja pomaže mladima i osobama s problemima vezanim uz konzumaciju droga. Pitali smo ih koliko često dobivaju dojave o pronađenim iglama te kako postupaju po primitku istih.

– Obavijesti o pronalasku odbačenog pribora za injektiranje dobivamo svakodnevno, na različitim lokacijama. Građani nam se javljaju direktno ili nas obavijesti nadležni komunalni redar. Izađemo na teren, za prikupljanje koristimo posebne štipalice i rukavice, te odbačeni pribor odlažemo u kutiju za infektivni otpad. Kada se kutije napune, šaljemo ih ovlaštenom poduzeću na obradu, odnosno spaljivanje, kazali su iz udruge.

Pitali smo ih i o sjedištu udruge koje je na Bačvicama, na adresi Šetalište Bačvice 10, gdje se nalazi i drop in centar u koji dolaze njihovi korisnici. Napominju kako je u ulici Ruđera Boškovića, u kvartu Split 3 skladište. Tu nitko osim djelatnika ne dolazi niti tamo dijele pribor za injektiranje. Govore i kako je u tom području teretana gdje nerijetko pronalaze odbačena pakiranja steroida.

– U Ulici Ruđera Boškovića redovito uz odbačeni pribor pronalazimo odbačena pakiranja steroida, o čemu smo već pisali. Očito je da osobe koje odlaze u obližnju teretanu injektiraju steroide. Injektiranje steroida je problem koji zaslužuje veću pažnju i drago nam je da smo dobili priliku govoriti o tome, poručuju.

Izdvojeni članak
droga i lijekovi na stolu

Što je fentanil i zašto je toliko opasan? Droga jača od heroina u Hrvatskoj je odnijela dva života

Svakodnevno izlaze na teren, a akcije čišćenja provode redovno

Iz udruge Help govore kako u tim slučajevima ne obavještavaju policiju, jer to nije njihov posao, nego komunalnog redarstva. Tako je postupila i naša anonimna sugovornica koja se obratila komunalnom redaru, a navela je i kako je on trebao poslati dopis policiji još 23. rujna 2023. godine, ali nije primijetila nikakve drugačije aktivnosti na navedenim lokacijama.

– U komunikaciji putem mailova, s gospodinom Gabelicom, komunalni redar je trebao poslati dopis MUP-u. Iako ne znam je li dopis poslan niti što je pisalo u njemu, vjerujem da je poslan s obzirom na uspješnu i odličnu dosadašnju suradnju s komunalnim redarom, rekla je naša sugovornica.

Kako su nam rekli iz udruge, akcije čišćenja javnih površina provode redovito, otprilike dva puta na mjesec. Najčešće idu na Marjan, Tursku kulu i Katalinića brig. Imaju grupu dvadesetak volontera koji se izmjenjuju, a nekoliko se puta na godinu organiziraju veće akcije čišćenja na koje pozivaju mlade volontere koji inače sudjeluju u različitim preventivnim programima. Naglašavaju kako svim volonterima osiguraju potrebnu opremu – rukavice, štipaljke i kutije za infektivni otpad.

– Važno je napomenuti da za prikupljanje odbačenog pribora za injektiranje od Grada Splita ne dobivamo nikakva sredstva, već to radimo volonterski. Svakodnevno izlazimo na teren, a prikupljanje, zbrinjavanje i uništavanje infektivnog otpada košta. Ne znamo dokle ćemo moći financijski izdržati, pa apeliramo na lokalnu vlast da nam pomogne da zajedno pronađemo način sufinanciranja nastalih troškova, istaknuli su za kraj.

Izdvojeni članak

Pogledajte s koliko godina počinje ekperimentiranje s drogama u Hrvatskoj: Jedan od razloga su i problemi u školi

‘Uz redovitiju kontrolu bi se smanjila pojava otpada’

O sudjelovanju u akcijama čišćenja pitali smo i sugovornicu koja je rekla da je uvijek za sudjelovanje i organiziranje raznoraznih akcija, ali smatra da bi udruga Help i policija trebali dati veći obol u takvim situacijama.

–  Na meni je da upozorim, prvenstveno radi djece zbog blizine škole, a sve ostalo neka rade institucije. Mene kao građanina grada Splita ne zanima tko koristi navede šprice niti u koju svrhu, samo želim da se infektivni otpad redovito uklanja s javnih površina. Nažalost, otpada ovakve vrste uvijek je bilo i bit će, ali vjerujem da bi se uz redovitiju kontrolu ovakvih područja, posebice u neposrednoj blizini osnovnih škola u gradu Splitu, smanjila i pojava neželjenog infektivnog otpada, zaključila je.

Poslali smo upit i PU splitsko-dalmatinskoj o ovoj temi i tome jesu li dobili navedeni dopis u rujnu, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor. Isti ćemo, ukoliko ga dobijemo, objaviti po primitku.

Ovaj slučaj u Splitu, nažalost, nije izoliran. Prošle je godine u svibnju, pisali smo, Josip Markotić, splitski političar iz MOST-a, nakon roditeljskog sastanka na igralištu jedne osnovne škole u Splitu snimio ekipu kako puši joint. Oni su ga fizički napali i pogodili ga kamenom pa je o tome odlučio javno progovoriti. Dileri i huligani, naveo je, skupljaju se oko škole i na školskom igralištu i svakodnevno vrebaju djecu. U opsežnoj Facebook objavi naveo je koje je sve institucije upozoravao na ovaj problem, no i on i dalje nije riješen.

Dopuna teksta, 11. siječnja u 15:22 sati

Zaprimili smo odgovor PU splitsko-dalmatinske na gore spomenuti upit koji prenosimo u cjelosti.

– Informaciju o navedenom [dopisu] zaprimili smo 20. prosinca 2023. godine, te je ista odmah proslijeđena nadležnoj službi Grada Splita i udruzi Help kako bi korištene šprice i igle bile uklonjene. Na ovom području do sada evidentirali smo postupanja vezano uz suzbijanje zlouporaba droga sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporaba droga, ali nismo imali zaticanja osoba koje su koristile odbačeni pribor. Policijski službenici su obišli ovo područje i utvrdili da su igle i šprice uklonjene, a ubuduće policijski službenici će u sklopu redovnih zadaća i ostalih poslova, a u cilju prevencije intenzivnije obilaziti i opservirati navedeno područje, naveli su iz policije.