Pretraga

Osam najčudnijih ulica na svijetu

A- A+

Jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća čovjeka su gradovi. Dok nisu postojala organizirana naselja ljudi su bili pogubljeni u velikim svjetskim prostranstvima i osuđeni na druženje s punicama i zetovima. Gradovi su omogućili razmjenu dobara, ideja i učinkovitiji rad, te pogurali čovjeka do stupnja razvoja na kojem je danas.

Usprkos tome što čovjek već dugo razvija gradski način života, opet mu se potkradu neki apsurdni primjeri planiranja. Složili smo listu najčudnijih ulica na svijetu. Neke od njih su neobično korisne, a neke su jednostavno neshvatljive.

Najkraća ulica na svijetu

Ebenezer Place, u gradu Wick, Caithness, u Škotskoj nosi titulu najkraće ulice na svijetu. U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježena je dužina ove ulice od 2,06 metara. Ebenezer Place ima samo jedan kućni broj, No. 1 Bistro.

Najuža ulica na svijetu

Ova najuža ulica na svijetu, smještena u Njemačkoj, te bi se moglo reći da nosi ime koje je šire od nje – Spreuerhofstraße. Na najširem dijelu ima 50 centimetara, dok bi najuži dio od 31 centimetar mogao biti izazov za mnoge muškarce koji njeguju svoju trbušnu regiju. Uličica je konstruirana davne 1727. godine.

Najkompliciraniji raskrižje na svijetu

‘Judge Harry Pregerson Križanje’ puni je naziv najkopliciranije petlje na svijetu. Smještena u Los Angelesu i spaja dvije najveće prometnice savezne države Kalifornije. Promet se odvija na četiri razine, te postoji još jedna peta cesta kroz sredinu, rezervirana za interventna vozila. Križanje je otvoreno 1993. godine.

Najstrmija ulica na svijetu

Baldwin Street nalazi se gradu Dunedin, smještenom na jugu Novog Zelanda. Sam prilaz ovoj 350 metara dugoj ulici nije toliko impozantan, no prema vrhu nagib postiže i do 35 posto. Drugim riječima, kada prehodate 2,86 metara po Baldwin Street stojite jedan metar više. Cesta je zbog svojeg ekstremnoga položaja skoro u cijelili napravljena o betona, zbog lakšeg održavanja.

Najšira ulica na svijetu

9 de Julio Avenue dominira centrom Buenos Airesa, glavnog grada Argentine. Ova ulica, koja je na mjestima široka i do sto metara prava je pokora za pješake koji je pokušaju prijeći. Normalnim hodom pješak se treba zaustaviti tri ili četiri puta na raznim semaforima koji reguliraju promet u devet traka.

Najduža ulica na svijetu

Zagrepčani se vole hvaliti kako je njihova Ilica najduža ulica u Hrvatskoj, no njezina dužina je smiješna u usporedbi s Yonge Street u Kanadi. Ova 1896 kilometara duga cesta od nacionalne je važnosti za cijelu državu Kanadu, te se dan na koji je izgrađena obilježava ‘Danom od Velike Povijesne Važnosti’.

Najveći kružni tok na svijetu

Najveći kružni tok smješten je na jugu Kuala Lumpura. Obujam kruga po kojem se voze automobili iznosi 3,4 kilometra, a u centru se nalazi prilično veliki park. Žalimo sve one koji promaše križanje, pa moraju raditi još jedan krug. 

Najkompliciraniji kružni tok na svijetu

Magični kružni tok smješten je u Swindonu u Engleskoj. Od 1972. kada je konstruiran nekoliko puta je ponio titulu najstrašnijeg križanja u Velikoj Britaniji. Da budemo fer prema konstruktorima ovog križanja, ono je izuzetno funkcionalno jednom kada ga shvatite. No što je sa svima onima koji se prvi puta pojave na ulazu u ovo čudo?