Pretraga

Osim gradiva, u ovoj školi svi nastavnici moraju ‘predavati’ i domoljublje

A- A+

Posljednji se dana puno govori i piše o uvođenju obaveznog vojnog roka, u kojemu bi mladi, osim kompetencija za sudjelovanje zasigurno razvili i osjećaj domoljublja. Valpovačkim srednjoškolcima vojni rok očito neće biti potreban, jer u etičkom kodeksu tamošnje srednje škole stoji kako nastavnici, uz gradivo koje predaju, kod učenika moraju razvijati i domoljublje te svijest o nacionalnoj pripadnosti.

Screenshot: YouTube

Temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, svaka škola za sebe donosi etički kodeks kojim su propisana pravila, odnosno etička načela kojih se u radu i ponašanju u školi i njenom okruženju moraju pridržavati nastavnici, ali i učenici. Logično, budući da škole uz svoju obrazovnu imaju i svojevrsnu odgojnu funkciju.

Izdvojeni članak

Uvodimo vojni rok zbog potencijalnog sukoba, a nitko u susjedstvu ga nema na snazi

Etički kodeks neposrednih nositelja odgojno obrazovne djelatnosti donijela je i Srednja škola Valpovo.

Učenicima te škole po završetku školovanja, čini se, neće trebati nikakav vojni rok. Naime, u njihovom etičkom kodeksu, postoji zanimljiva stavka – nastavničko osoblje uz svoj redovan rad vezan uz nastavni predmet mora kod učenika razvijati domoljublje.

– Kod učenika treba razvijati domoljublje, svijest o nacionalnoj pripadnosti i svim vrednotama povijesne, kulturne i etničke baštine Republike Hrvatske, piše u članku 10. ovog Kodeksa.

Ovakav stav pokreće lavinu pitanja za sobom: zašto je školi toliko važno domoljublje, na koji ga način nastavnici uopće mogu poticati i bi li nastavnik koji dolazi iz inozemstva i nema nikakav osjećaj domoljublje prema Hrvatskoj uopće mogao biti zaposlen u ovoj školi?

Na sva ta pitanja pokušali smo dobiti odgovore, ali nakon što smo četiri puta telefonski kontaktirali školu, ravnateljica nije dizala slušalicu. Ako kojim slučajem dobijemo odgovore na navedena pitanja, svakako ćemo vas o tome izvijestiti.

Dopuna teksta, 10. veljače 2017. u 14:35h

Konačno smo uspjeli doći do ravnateljice škole, Svjetlane Kalpić, koja nam je kratko odgovorila:

– Na vaš upit nemam komentara, piše Kalpić.

Screenshot: Etički kodeks SŠ Valpovo