Pretraga

Osnovana prva obrtnička televizija u Hrvatskoj: Majstori TV već se prati i u Mozambiku

A- A+

Vrijedna ekipa učenika i profesora Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu osnovala je svoju školsku televiziju. ‘Majstori TV’ prva je školska, internetska, obrtnička televizija u Hrvatskoj, a zahvaljujući mentorima koji prije imali iskustva s medijima zahtjevan posao stvaranja televizijskih priloga postao je pravi kreativni užitak. Iako je njihova televizija još u eksperimentalnoj fazi, to ih nije spriječilo da otiđu na teren i naprave nekoliko prijenosa događanja iz drugih škola u Hrvatskoj. 

Izvor: Silvia Vladić Vrban, privatne fotografije

Budući da ova škola kroz izvannastavne aktivnosti bavi izdavanjem školskoga lista, uređivanjem službene Facebook i web stranice, osnivanje vlastite televizije za njih je bio svojevrsni logični slijed. Kako škola obrazuje učenike za obrtničke smjerove, svi su oni bili uključeni u izgradnju i stvaranje televizijskog studija. Razgovarali smo s profesoricom u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi, Silviom Vladić Vrban, urednicom ‘Majstori TV’ i predsjednicom udruge ‘Media talenti’ unutar koje televizija i djeluje.  

Izdvojeni članak

Učenici ove srednje škole u Varaždinu pokreću prvu školsku televiziju

‘Majstori TV’ prati školski život i učenike 

Osnivanje televizije započelo je zahvaljujući angažiranosti profesorice Silvie Vladić Vrban koja je s profesorom Ivicom Martićem kaže, ranije radila u medijima pa se u procesu osmišljavanja na koji još način kreativno motivirati učenike rodila ideja oko pokretanja vlastite školske televizije. Urednica ‘Majstori TV-a’ priznaje da im je uz njihovu zamisao bila važna i potpora ravnatelja, ali i marljivih učenika u školi koji su se objeručke prihvatili posla. 

– Jako bitna nam je bila podrška ravnatelja Ante Vidovića, koji je prepoznao našu ideju korisnom, kako za učenike, tako i za promidžbu same Škole i njezinih zanimanja. Dodijelio nam je prostor u kojem imamo studio i pomogao u nabavi dijela opreme. Naši učenici su od početka uključeni u projekt te su sa svojim mentorima izveli građevinske radove u studiju od postavljanja knaufa do bojanja zidova, kaže profesorica Vladić Vrban.

Studio obrtničke televizije zasad posjeduje dvije kamere za internetski prijenos, kvalitetno računalo, a u radu se, kaže profesorica, koriste i vlastitom opremom koju posjeduju profesori od ranije. Program televizije, otkrila nam je Vladić Vrban prati školski život i učenike diljem Hrvatske.

– Na našoj televiziji ne proizvodimo program kao komercijalne televizije jer je to jednostavno nemoguće uz nastavničke obveze koje imamo. Zamislili smo dati prostor školskim aktivnostima, svemu onome čime se djeca bave u našoj školi, ali i drugim školama kao što su na primjer priredbe, predstave, natjecanja. Ukratko – život škole i njezinih učenika. Nastavnici jako puno rade s djecom, ja sam i nastavnica i roditelj i vidim i po svojoj djeci koliko kolegice ulažu vremena i truda, a na koncu svi ti projekti se odigraju, prikažu roditeljima koji su došli na priredbu i to ostane negdje djelomično zabilježeno na mobitelima i nakon par mjeseci kao da se nije ni dogodilo. Našim programom planiramo dati priliku školama da se pokažu i prikažu što to oni sve rade sa svojim učenicima od sportskih aktivnosti, priredbi, predstava, debata i sl.
Znači, snimamo priloge prema dogovoru s našim nastavnicima i nastavnicima iz drugih škola i to također emitiramo, rekla nam je urednica televizije. 

Da na televiziji ne bi bilo ‘praznog hoda’ ‘Majstori TV’ su uspostavili i suradnju s televizijom ‘Al Jazeera Balkan’ gdje se reemitira njihov program u vrijeme kad školska televizija ne emitira svoj. 

Izvor: Silvia Vladić Vrban, privatne fotografije

Izdvojeni članak

Televizija Student nahvaljena na irskom portalu!

Vjerna publika i iz Mozambika

S obzirom na to da je televizija trenutno na testnom razdoblju emitiranja, nemaju određeni raspored emitiranja već to rade prema potrebama i pozivima škola. Iako su mlada televizija i tek u začetku, svejedno se mogu pohvaliti brojnim televizijskim zadacima.

– Prvi prijenos uživo imali smo u gostima i snimali smo natjecanje učenika u Mješovitoj industrijsko – obrtničkoj školi, Karlovac, potom smo prenosili našu školski božićnu priredbu, emitirali smo dodjelu Stipendija Grada Zagreba učenicima deficitarnih zanimanja i dodjelu Stipendija učenicima i studentima romske nacionalne manjine. Također, prenosili smo humanitarni koncert Gimnazije Tituša Brezovačkog, zatim 70 godina postojanja Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, 21. državno natjecanje učenika i učenica graditeljskih i geodetskih škola u vještinama građenja koje je održano u Karlovcu, bili smo u Učeničkom domu Kvarner u Rijeci, nabraja nam profesorica.

Svoje prijenose najavljuju na društvenim mrežama i na taj način priznaje profesorica, dolaze do gledatelja kojih kaže, ima iz cijeloga svijeta, bez pretjerivanja. 

– Prema statistikama, osim iz Hrvatske i susjednih zemalja BiH, Srbije, Slovenije, imali smo gledatelje i u Njemačkoj i Austriji, a posebno nam je bilo drago što smo imali jednog gledatelja u Mozambiku, poslije smo doznali kako je riječ o našem misionaru koji je pratio natjecanje graditelja, otkrila nam je Vladić Vrban. 

Izdvojeni članak

Sisački maturanti za završni rad sudjeluju u izgradnji nove škole

Muška škola sa ženskim učenicama

Kako je njihova škola na glasu kao muška, televizijska ekipa odlučila je doskočiti ovoj ustaljenoj činjenici te su snimili promotivan video u kojem su do izražaja došle i djevojke kojih u školi ima pedeset. 

– Videom smo htjeli rušiti predrasude o djevojkama u zanimanjima koje smatramo isključivo muškim. Tko god želi i hoće raditi, smatramo da to i može, a naše djevojke su to i pokazale. Kao što nam je danas normalno postalo vidjeti vozačicu autobusa, za par godina bit će nam normalno vidjeti i bageristicu na gradilištu, dimnjačarku na krovu. Druga predrasuda koju smo željeli rušiti je predrasuda da su učenici trogodišnjih obrtničkih škola po svojim znanjima, mogućnostima lošiji od učenika nekih drugih četverogodišnjih škola. Kroz ovaj projekt našoj djeci smo htjeli podići i samopouzdanje. Neki od njih se ne osjećaju ugodno kad kažu koje su zanimanje, neki nisu to uopće htjeli upisati, ali su bili bez drugog izbora, kaže nam profesorica te dodaje da je zainteresiranost učenika za radom na televiziji sve veća.

– Kroz ovaj projekt učimo ih odgovornosti za izrečenu riječ, ali i za čuvanje opreme koju posjedujemo. Putem natječaja za Udruge pokušat ćemo doći do sredstava kako bismo prije svega kupili jednu profesionalnu kameru. Djeca su to, imaju različite i raznovrsne želje, jedni bi pred kamere, drugi bi montirali , treći bi samo snimali. Inače, od jeseni planiramo imati i radionice s djecom iz osnovnih škola, pa će samim tim i program biti bogatiji i raznovrsniji, zaključuje Vladić Vrban. 

Izvor: Silvia Vladić Vrban, privatne fotografije

Share via
Copy link
Powered by Social Snap