Pretraga

Sisački maturanti za završni rad sudjeluju u izgradnji nove škole

A- A+

Kako bi smanjili troškove koje donosi uređenje nove škole, učenici i profesori Strukovne škole Sisak došli su na ideju da uz pomoć svog strukovnog znanja sami sudjeluju u izgradnji škole. Osim što će budućim generacijama podariti cjelokupni izgled nove škole, maturanti će na taj način obraniti svoj završni rad.  

Izvor: dnevnik.hr, screenshot

Kako je izgradnja nove škole preskupa, uoči mature, strukovnjaci iz sisačke škole odlučili su pridonijeti njenoj izgradnji. Soboslikari, stolari i krojači uključili su se u ovaj projekt i kroz svoj završni rad gletaju, bruse, boje zidove i izrađuju namještaj za školu, a time spremaju i svoju obranu rada. Uz sve to vrijedni učenici imaju svesrdnu pomoć i podršku svojih mentora i ravnatelja.

Izdvojeni članak

Sisačke ‘Majke’ progovorile o maloljetničkoj trudnoći

Pune ruke posla

Budući soboslikari i stolari u velike radove u školi upustili su se već prije nekoliko mjeseci kako bi škola čim prije bila stavljena u funkciju. U tome im pomažu i profesori, odnosno mentori čiji stručni savjeti itekako olakšavaju posao izgradnje. 

Obzirom na to da izgradnja nove sisačke srednje škole stoji 30 milijuna kuna, učenici su zasukali rukave, krenuli u izgradnju i time svojim radom državi poklonili 100 tisuća kuna. 

– Kada smo sa Ministarstvom razgovarali o opremanju škole, uvidjeli smo da dosta opreme i namještaja možemo napraviti sami, jer imamo iskustva i to smo već radili za staru školu, a i na tržištu se pojavljujemo sa izradom takvog namještaja.

Također, slično je i sa soboslikarima – ličiocima, koji svoj praktični dio nastave odrađuju u renoviranju stare škole, ili u odlasku na teren, gdje rade u drugim školama ili sličnim ustanovama, rekao nam je ravnatelj škole Ivica Beloglavec.

Izvor: dnevnik.hr, screenshot

Izdvojeni članak

[FOTO] Mlada modna dizajnerica oduševila na državnom natjecanju

Učenici su ranije predali elaborat završnog rada

Kako su radovi na školi krenuli mnogo ranije, ravnatelj Beloglavec otkrio nam je da su maturanti pismeni elaborat predali ranije, a sama izrada praktičnog maturalnog rada službeno je krenula 23. svibnja. U svom maturalnom radu učenici strukovnih škola moraju odratiti i praktični dio pa je prema riječima ravnatelja rad na novoj školi bio logičan slijed događaja.

–  Bilo je logično da učenici naše škole završni rad rade na novoj školi. Stolari u okviru završnog rada izrađuju namještaj koji je potreban u novoj školi, kao i soboslikari- ličioci i monteri suhe gradnje koji imaju vrlo lijep i velik prostor za izradu maturalnog rada. Naposljetku naši maturanti moraju i usmeno obraniti, te obrazložiti što su sve radili. 

Osim ‘glavnih izvođača radova’ – maturanata, izgradnji škole pridonose svi učenici pa su tako radna odijela svojim kolegama napravile učenice iz krojačkog smjera, a uskoro bi i na prozorima škole trebale visjeti zavjese ovih kreativnih krojačica. 

– Naši su učenici uvijek sretni kad mogu sami nešto nešto novo napraviti. Motivacija je sada još veća kada im je pružena prilika da rade na novoj školi, zaključio je ravnatelj.