Pretraga

Osnovne škole zaključavat će vrata pod odmorima kako učenici ne bi odlazili kupovati nezdravu hranu

A- A+

Svake godine slušamo kako su Hrvati jedna od najdebljih nacija u Europi, ali i u svijetu. Za odraslima ne kaskaju ni njihova djeca, odnosno učenici koji na početku osnovnoškolskog školovanja budu zdravi i aktivni, a po izlasku ih sve više bude ss prekomjernom tjelesnom masom, a po pitanju aktivnosti rezultati su najgori kod osmaša. Stoga je bi u novu nacionalnu strategiju mogla biti uvrštena i mjera zaključavanja vrata osnovnih škola kako učenici ne bi odlazili u trgovine po nezdravu hranu.

Sretan 1. april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

lokot na vratima

Foto: Unsplash

Veliki odmor, mnogim učenicima najdraži ‘predmet’ u školi, uskoro bi se mogao drastično promijeniti. Kako neslužbeno doznajemo, zbog sve više djece koja tijekom osnovnoškolskog obrazovanja postanu pretila ili imaju prekomjernu tjelesnu masu, škole će tijekom velikog odmora, ali i za vrijeme malih odmora, zaključavati svoja vrata.

Tako se želi spriječiti da učenici odlaze u trgovine i pekare po nezdravu hranu, s obzirom na to da podaci o debljini i zdravlju djece u Hrvatskoj svake godine budu sve gori. Stoga se u Nacionalni plan borbe protiv pretilosti planira uvesti ova mjera jer je s uvođenjem besplatnog obroka ionako osigurano da niti jedan učenik ne ostane gladan pa nema potrebe da si učenici odlaze sami kupovati hranu.

Uz zaključavanje vrata učenici će u školskoj kuhinji na meniju imati isključivo zdrave obroke

Ova mjera najviše se odnosi na učenike u gradovima i većim mjestima, dok bi oni učenici u selima i manjim mjestima koja u svojoj blizini ionako nemaju ni trgovine ni pekare, možda ostale izuzete od te mjere. Uz to, zbog pritiska većeg broja roditelja koji su se žalili da su besplatni obroci u školama sami po sebi nezdravi kada se, na primjer, nudi šnita kruha sa salamom i sirom, školske kuhinje morat će svaki dan nuditi isključivo zdrave obroke.

Tako bi tjedni meni u novom sistemu izgledao otprilike ovako: ponedjeljak – zobena kaša s voćem; utorak – mahune; srijeda – rižoto s piletinom i povrćem; četvrtak – kelj; petak – riba na lešo. Naravno, problem je ako će učenici sa sobom donositi užinu poput sendviča, lisnata peciva, čipsa, smokića ili bureka, jer je cilj da se učenici nauče pravilnoj i zdravoj prehrani.

Učenici koji će donositi vlastitu nedzravu hranu u školu imat će dodatan sat Tjelesnog

Hoće li nastavnici morati kontrolirati što učenici donose u školu za užinu i hoće li im se sva nezdrava hrana oduzimati ako ih ‘ulove’, još se ne zna, ali prema informacijama koje smo neslužbeno dobili ti učenici mogli bi biti ‘kažnjeni’. Odnosno, ako odluče donositi svoju nezdravu hranu i to konzumirati u prostorima škole, morat će ostati dulje na nastavi i za ‘kaznu’ odraditi dodatan sat Tjelesne i zdravstvene kulture kako bi ‘potrošili’ nezdrave kalorije koje su unijeli.

Naravno, taj dodatan rad nastavnicima bi bio i dodatno plaćen, a učenici koji bi odbijali sudjelovati u tom dodatnom satu Tjelesnog bit će evidentirani i dobiti neopravdani sat. Iako pomalo drastična mjera, ona je u potpunosti nužna kao takva jer se klasičnom edukacijom, očigledno, ništa ne postiže jer kao nacija postajemo sve deblji i deblji.