Pretraga

Možete odahnuti: Prošao je prvi april, sve što ste u subotu čitali na srednja.hr je – zezancija

A- A+

Prvi april dan je rezerviran za šale i smicalice diljem svijeta i to prema nekim izvorima već šest stoljeća zaredom. Puno kraće, ali opet više godina, ovaj je dan i na srednja.hr rezerviran za bezbolne šale. Tako je bilo i ove subote.

prvi april na kalendaru

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Nekog službenog dokaza o tome kome je i kako palo napamet da servira prvu prvotravanjsku šalu, i tko je bio toliki influencer da se to pretvori višestoljetni običaj, zapravo – nema. Nekoliko je nepotvrđenih teorija, ali je pretpostavka da prvoaprilske šale potječu još iz  16. stoljeća. Tu tradiciju njegujemo i na portalu srednja.hr pa smo čitateljima i za danas pripremili više šala.

Pisali smo tako da su na zagrebačkom sveučilištu ukinuti kolokviji, a da će studenti sve predmete morati položiti na jednom jedinom roku. ‘Izvijestili’ smo o maturantima koji su zgroženi jer su ove godine na njihovoj Norijadi u Zagrebu, najvećoj u državi, zabranili cajke, a maturante koji će se usuditi puštati ih na svojim mobitelima, novčano kazniti. Uvjerili smo neke od vas da su tisuće studenata, svi od 1998. godišta i stariji, ‘nestale’ iz Nacionalne evidencije koju vodi država i da je onima koji još studiraju, a u toj su skupini, upitan nastavak studija. Učenike smo šokirali ‘viješću’ da će u školama biti zabranjen Tiktok, a studente još jednom da će im u menzama stajati kontrolori koji će im dati novčane kazne ako nekome posude iksicu ili iznesu hranu iz restorana.

Neke školarce smo i malo obradovali tekstom da nastavnici mahom ukidaju domaće zadaće jer većina đaka koristi ChatGPT za njihovu izradu. Iznenadili smo i s pričom da su se ZET tramvaji modernizirali do te mjere da su ukinuli papirnate karte i uveli obvezu digitalnih za vožnju. Školarce i njihove roditelje ‘obavijestili’ smo da će osnovne škole u gradskim središtima od sada zaključavati vrata pod odmorom kako učenici ne bi išli kupovati nezdravu hranu u pekarnice i trgovine. Nastavnike smo pomalo iznervirali člankom koji kaže da je nova mjera štednje naplata parkirališta ispred škola, a buduće srednjoškolce i maturante da će Tjelesna i zdravstvena kultura imati ispite čak i na državnoj maturi jer je do sada bio jedini općeobrazovni predmet koji nije imao ispit na maturi.

Možete mirno spavati, ništa od ovoga što smo danas napisali nije istinito. Sve su to prvoaprilske šale, zezancija, dio tradicije koju godinama, na 1. travnja, njegujemo na portalu srednja.hr. Nadamo se da vas nismo previše istresirali.

Ovo su sve prvoaprilske šale koje smo vam ‘prodali’ – ili barem pokušali:

Ukidaju se kolokviji na zagrebačkim fakultetima? Postojat će samo jedan rok

Maturanti na aparatima, zabranjene cajke na Norijadi: Ako budu puštali turbo folk sami, dobit će kaznu

Drama na fakultetima: Tisuće studenata ‘nestale’ iz evidencije, neki još uvijek studiraju

Učenici na aparatima: U hrvatskim školama zabranjuje se TikTok

U menze se uvode kontrolori, nadzirat će studente: Za iznošenje hrane ili posudbu iksice – novčana kazna

Došao je kraj domaćim zadaćama: ‘Učenici ih ubace u ChatGPT, malo izmjene i predaju kao svoj rad’

Digitalizacija na pomolu: ZET ukida papirnate tramvajske karte, uvodi se posve novi način kupnje

Osnovne škole zaključavat će vrata pod odmorima kako učenici ne bi odlazili kupovati nezdravu hranu

Nove mjere štednje: Profesorima će se naplaćivati parking ispred škola

Ogromna promjena u srednjima: Na tjelesnom će se učiti i teorija, pisat će se ispiti, uvodi se i matura iz TZK