Pretraga

Otkrijte kakve je ocjene u srednjoj imao novi ministar obrazovanja

A- A+

Danas se odvila primopredaja dužnosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te će Predrag Šustar na poziciji čelnika ovog resora zamijeniti Vedrana Mornara. I tako će nakon kratke vladavine sada već bivšeg ministra Zagrepčanina, ponovno u stolac ministra obrazovanja sjesti Riječanin. Koji je baš poput Željka Jovanovića, pohađao Prvu hrvatsku riječku gimnaziju. Sadašnja ravnateljica te škole Jane Sclaunich konzultirala se sa starijim kolegama pa nam je otkrila kakav je učenik bio novi ministar, iz čega je pisao maturalni rad te kakva su njena očekivanja od ministra.          

Novi ministar obrazovanja Predrag Šustar/ foto: Marko Matijević|srednja.hr

Prva hrvatska riječka gimnazija postala je pravi rasadnik visokopozicioniranih političara u posljednjih par godina. Prvo je čelo Ministarstva obrazovanja zauzeo Željko Jovanović, koji je završio ovu školu pa je onda predsjednicom Hrvatske postala također bivša učenica ove škole Kolinda Grabar – Kitarović, da bi na kraju ponovno resor obrazovanja preuzeo izdanak spomenute škole – Predrag Šustar.  

Izdvojeni članak

Pročitajte biografiju novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara

‘Vjerujem da će razumjeti važnost provedbe kurikularne reforme’

Ravnateljica Prve hrvatske riječke gimnazije Jane Sclaunich izrazila je zadovoljstvo svim tim okolnostima i široko komentirala očekivanja od novog ministra obrazovanja.

– Veoma mi je drago da je naša Gimnazija dala čak 2 ministra obrazovanja i Predsjednicu Republike u vrlo kratkom vremenskom periodu. Profesora Šustara poznajem kao dekana Filozofskog fakulteta s kojim Gimnazija dugi niz godina surađuje kroz hospitacije studenata, ali i kao kvalitetnog predavača u području filozofije znanosti. Kao ravnateljica i bivša nastavnica za svaku školu je važna transparentnost odluka, jasnoća strategije obrazovanja, tolerancija i dijalog prema svim dionicima u sustavu, otvorenost, podrška i učinkovitost resornog Ministarstva tako da su to ujedno i moja očekivanja i od novog ministra. Također vjerujem da će razumjeti važnost provedbe kurikularne reforme u obrazovanju nakon cjelovitog uvida u dosadašnje aktivnosti rada nastavnika i stručnjaka na istoj. Suočavanje sa stručnom javnosti ionako tek predstoji čime ima priliku voditi dalje započeto i završiti ovaj golemi prometejski posao, pojasnila je ravnateljica Sclaunich.

Izdvojeni članak

Evo kako je predsjednica ‘rasturila’ prva tri razreda u riječkoj gimnaziji

Oslobođen mature, a završni rad pisao iz biologije

Obzirom da ravnateljica Sclaunich nije bila dio nastavničkog kadra, kada je Predrag Šustar pohađao Prvu hrvatsku riječku gimnaziju, prenijela nam je saznanja nešto starijih kolega o ministrovu angažmanu u nastavi.

– Većina nastavnika i nastavnica koji su predavali novom ministru je sada već u zasluženoj mirovini, ali još uvijek ima nastavnika koji ga se sjećaju kao izuzetno dobrog učenika, posebno zainteresiranog za prirodne predmete. Maturalni rad je pisao iz biologije, a kao odličan učenik kroz sve četiri godine školovanja bio je oslobođen matur, otkila nam je ravnateljica Jane Sclaunich.