Pretraga

Otkrijte zanimanje: Crtač fotorobota mora biti izrazito komunikativan

A- A+

Gledanjem brojnih kriminalističkih serija, ali i praćenjem dnevnika i vijesti na našim televizijskim programima, sigurno vam je za oko zapeo koji fotorobot ili možda osoba koja je isti nacrtala. Budući da se radi o neuobičajenom zanimanju koje privlači mnoge mlade, razgovarali smo s Nenadom Barinićem koji nam je približio taj posao. Provjerite kako možete postati crtači fotorobota, koliko je taj posao zahtjevan ili opasan te koliku zaradu ostvaruju.

Foto: privatna arhiva

S trgovcima, profesorima, prodavačima ili taksistima se svakodnevno susrećemo pa nam ta zanimanja i nisu strana, no primjerice crtača fotorobota rijetko tko od nas izravno upozna. Većinom se o njihovu radu informiramo gledajući razne kriminalističke serije ili se sve svodi na pregledavanje fotorobota po dnevnicima i vijestima. Stoga smo odlučili pronaći crtača fotorobota koji će biti voljan s nama podijeliti nekoliko zanimljivosti i detalja vezanih uz to zanimanje. U tu svrhu razgovarali smo s Nenadom Barinićem, koji već 30 godina za hobi ima crtanje stripova te ilustracija. S obzirom da je također i policijski službenik PU Vukovarsko-srijemske, prije bilo kakvog razgovora morali smo dobiti suglasnost načelnika te Policijske uprave.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Redatelju su kadrovi u glavi od 0 do 24

Crtački talent, poznavanje anatomije i sposobnost slušanja

Nenad Barinić u policiji radi 23 godine, a prvi fotorobot izradio je u siječnju 1993. godine. Kako nam je sam otkrio, osnovni preduvjet da bi se netko bavio tim poslom jesu crtački talent, poznavanje anatomije te sposobnost saslušati žrtve kao i znati njihov opis prenijeti na papir kao crtež počinitelja. Budući da u PU Vukovarsko-srijemskoj ne postoji takvo radno mjesto, Barinićev stupanj obrazovanja nije bio bitan. No pretpostavlja da takva radna mjesta sistematizacijom postoje u većim centrima poput Zagreba ili Rijeke gdje crtači fotorobota u Odjelima kriminalističke tehnike vjerojatno moraju završiti višu školu.

– Moj posao u policiji je sasvim drugačiji od crtanja. Fotorobote crtam zato što znam crtati i svaki fotorobot koji sam ikada nacrtao, nacrtao sam da bih pomogao kolegama i građanima svojom dobrom voljom, istaknuo je Barinić.

Radno vrijem za crtače fotorobota ne postoji, bar u ovom slučaju, a kao policajac na dan odradi osam sati uredskog ili terenskog posla.

Ponekad svjedoci riječima ne znaju objasniti pa nastaje problem

Na upit koliko je opasno baviti se tim zanimanjem Nenad nam je odgovorio kako u sklopu obavljanja policijskog posla sve može biti opasno, kao i zahtjevno. Ponekad se susretne i s kojim problemom.

– Najproblematičnije mi je nacrtati nešto što svjedok ne zna objasniti riječima. Bilo je takvih slučajeva, ali tada pribjegavam triku – crtam samo ono što svjedoci mogu opisati, pa makar se radilo samo o odjevnom predmetu, otkrio nam je crtač fotorobota iz PU Vukovarsko-srijemske.

Budući da u njegovoj Policijskoj upravi to radno mjesto zapravo ne postoji, Barinić ne ostvaruje nikakvu mjesečnu zaradu niti bilo kakvu financijsko-materijalnu korist. Također je objasnio da nikada za svoj doprinos službi nije bio pohvaljen ili nagrađen.

Potrebna vam je izrazita komunikativnost

– Svakog svjedoka dobro slušajte i utvrdite dobro kroz razgovor svaki detalj koji osoba spominje, a zatim ga nacrtajte. Za svaki nacrtani detalj, kroz pokazivanje osobi i kroz razgovor s njom, utvrdite da li ste dobro nacrtali. Da bi sve to uspješno izveli, potrebna vam je izrazita komunikativnost kako bi vas osoba koja je često u šoku, mogla razumjeti i surađivati s vama radi postignuća zajedničkog cilja, poručio je Nenad Baričević svima koji bi jednog dana htjeli postati crtači fotorobota.

Foto: privatna arhiva