Pretraga

Otkrivamo smijete li organizirati maturalnu večer

A- A+

Brojni maturanti simboličnu su večer zatvaranja jednog poglavlja života i ulaska u svijet odraslih planirali organizirati nakon završetka nastave, no epidemija koronavirusa ih je u tome malo omela. No, epidemiološka slika u Hrvatskoj već se tjednima poboljšava, a većina restriktivnih mjera je ukinuta. Pitali smo stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo što je s maturalnim večerima, a oni su nam rekli da ih možete organizirati, kao i sva druga slavlja, po točno određenim pravilima i preporukama.

foto: Maturalna večer, Treća ekonomska škola | privatna arhiva

Dobra epidemiološka slika posljednjih je tjedana došla do ukidanja većine restriktivnih mjera u Hrvatskoj. Ponovno rade shopping centri, kafići i restorani, a krštenje djeteta ili svadbu više ne morate slaviti u krugu samo uže obitelji. Ovih smo se dana stoga upitali – a što je s maturalnim večerima? Iz HZJZ-a nam kažu kako se njihove preporuke za catering odnose upravo i na zabavna slavlja poput maturalnih večeri.

Ljetni maturalni ples uz 200 do 300 ljudi

Ako maturalnu večer planirate organizirati, recimo, između 15. lipnja i 1. srpnja, u zatvorenim prostorima može biti i do 200 ljudi, a na otvorenim do 250. Ako vam se pak ne žuri, pa ćete nakon 1. srpnja uživati u ljetnim temperaturama, na maturalnoj večeri moći će u zatvorenom biti najviše 300, a ako se organizirate na otvorenom, čak i do 500 sudionika.

Maksimalan broj sudionika u zatvorenim i otvorenim prostorima

Dok ove brojke zvuče dosta obećavajuće, veličina objekta u kojem ćete organizirati maturalnu večer je od presudne važnosti. Naime, po osobi treba osigurati najmanje 4 kvadratna metra – gdje broj osoba uključuje ne samo sudionike već i organizatore te osoblje koje sudjeluje u organizaciji, primjerice, pripremi hrane i pića.

Osim toga, i dalje stoje opće preporuke. Svima bi trebalo biti dostupno sredstvo za dezinfekciju ruku s udjelom alkohola ne manjim od 70%.

Zaposlenici bi trebali imati maske i rukavice te adekvatno pripremiti prostor

Nadalje, HZJZ ima i detaljne preporuke za organizatore slavlja i zaposlenike koji će dostavljati hranu. Oni bi tako trebali nositi zaštitne rukavice i zaštitne maske, a prostor u kojem se organizira zabava, ako je na zatvorenom, treba redovito biti prozračivan i po mogućnosti opremljen klima uređajima za stalnu ventilaciju zraka.

Ostale preporuke HZJZ-a možete pregledati u dokumentu na ovoj poveznici.