Pretraga

Otvorena još jedna škola u Zagrebu: Ima svoju ambulantu, a igralište se nalazi na krovu zgrade

A- A+

Učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, koji su pune dvije godine nastavu pohađali u drugim školama, vratili su se u svoju staru, odnosno obnovljenu školu. Škola je proširena za 3000 kvadrata i time je dobila četiri nove učionice kako bi učenici mogli imati jednosmjensku nastavu, a gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je kako je ovo jedna od najmodernijih škola trenutno u cijeloj državi.

Foto: Grad Zagreb

Nakon dvije godine što su bili gosti u drugim školama, učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog vratili su se u svoju staru, odnosno novoobnovljenu školu. Cjelovita obnova, rekonstrukcija i nadogradnja postojeće zgrade škole sastoji se od četiri učionice, kabineta nastavnika, zbornice, knjižnice, čitaonice, dvodijelne sportske dvorane s propisanim pratećim prostorima, svlačionica, praonica, spremišta, komunikacija, kotlovnice, ambulante, WC-a i sanitarija.

– Hvala djelatnicima OŠ Gračani, OŠ Šestine i OŠ Lovre pl. Matačića što su nas trpjeli ove dvije godine iako im nije bilo lako. Hvala i roditeljima naših učenika koji su spremno prihvaćali teškoću prijevoza i svakodnevnih putovanja. Bez njihove podrške mi ne bismo izdržali, poručio je ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Mario Keča.

Dogradnjom novih učionica škola sada ima jednosmjensku nastavu

Na otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević koji je istaknuo kako je ovo trenutno jedna od najmodernijih škola u cijeloj državi.

– Nema ljepše stvari u poslu gradonačelnika nego otvoriti novu školu. U ovu školu, sa svom opremom, uloženo je oko stotinu milijuna kuna iz gradskog proračuna, ali najbitnije je to što je škola dobila četiri nove učionice i nema više dvije smjene, nego od sada ima jednosmjensku nastavu, rekao je Tomašević.

‘Apeliram na roditelje i ostalih školskih zgrada da se strpe’

Uz to, škola ima i impresivnu poziciju igrališta koje se nalazi na samom vrhu školske zgrade što govori, kako navodi Tomašević, o kompleksnosti izgradnje jedne urbanističke i energetski učinkovite odgojno-obrazovne institucije.

– Ovaj građevinski projekt je zahvat par excellence. Trajalo je, ali zaista je to izuzetno složen projekt, rekonstruirati, dograditi, zatim nam se dogodio potres koji je unio dodatne probleme koje je trebalo adresirati i naprosto to traje i treba biti strpljiv. Apeliram na roditelje i ostalih školskih zgrada da se strpe. Znam da nije lako razvažati djecu u druge škole, ali i nama je komplicirano organizirati i platiti taj prijevoz, govori Luka Korlaet.

Izdvojeni članak

Zagreb otvara tri škole i dom u rujnu: Obnova ostalih kasni, jednoj srednjoj produljen rok na 2024.

Radovi na OŠ Ksavera Šandora Gjalskog kasne godinu dana

Rekonstrukcija ove škole nije išla u sklopu procesa obnove nakon potresa i zbog toga grad Zagreb ne može povući niti jedan euro iz Fonda solidarnosti.

– Plaćen je iz proračuna u cijelosti i nadamo se da ćemo moći, kada se raspiše natječaj za NPO povući neke novce za ovaj projekt kako bi mogli s tim novcem onda ulagati u druge škole, ističe Tomašević.

Podsjetimo, radovi na OŠ Ksavera Šandora Gjalskog kasne godinu dana, a iz grada su nam u kolovozu ove godine rekli kako se otvaranje škole još očekivalo s početkom ove nastavne godine, 5. rujna.