Pretraga

Zagreb otvara tri škole i dom u rujnu: Obnova ostalih kasni, jednoj srednjoj produljen rok na 2024.

A- A+

Od 175 odgojno-obrazovnih objekata oštećenih u potresu u Zagrebu, obnovljena su 164 objekta, dok su radovi na cjelovitoj obnovi 11 preostalih objekata još u tijeku od kojih će četiri objekta, odnosno tri osnovne škole i jedan učenički dom biti spremni za početak ove školske godine, a još će dvije škole biti u potpunosti obnovljene krajem listopada. No, gotovo svi radovi kasne. Iz Grada Zagreba poslali su nam nove podatke o očekivanim rokovima završetka radova za ostale škole i nekima su rokovi produljeni za čak godinu dana, a u jednoj do 2024.

Foto: Grad Zagreb | srednja.hr

Stotine zagrebačkih učenika od iduće školske godine, koja počinje za malo više od dva tjedna, sjesti će u svoje nove-stare školske klupe. Čak će tri osnovne škole nakon cjelovite obnove biti spremne za povratak svojih učenika, a uz njih će svoja vrata nakon obnove otvoriti i jedan učenički dom.

– Od 11 odgojno-obrazovnih objekata u cjelovitoj obnovi, tri će objekta biti spremna za početak nastavne godine, radi se o OŠ dr. Ivan Merz, OŠ Vugrovec-Kašina, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog i Učeničkom domu Ante Brune Bušića, navode iz Grada Zagreba.

Iz Grada dodaju i kako će krajem listopada ove godine radovi biti gotovi na još dvije škole, Osnovnoj školi Petra Zrinskog i bivša Hotelijersko-turistička škola u Frankopanskoj gdje će se preseliti učenici Glazbene škole Blagoje Bersa.

Novi podaci Grada Zagreba govore kako će obnova nekih škola kasniti i do godinu dana

Iako je za do sada provedenu obnovu Grad Zagreb izdvojio 476,5 milijuna kuna, radovi na spomenutim školama trebalo su biti gotovi tijekom svibnja, lipnja i kolovoza ove godine, a novi podaci koje su nam poslali govore kako će na preostalim školama radovi kasniti i do godinu dana nakon što im je prvotni rok već bio pomaknut.

– Od preostalih šest objekata, završetak obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog očekuje se sredinom 2023., a obnove Gornjogradske gimnazije, Škole za klasični balet, Prve ekonomske škole te Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje do kraja 2023. godine. Završetak obnove Škole primijenjene umjetnosti i dizajna očekuje se sredinom 2024. godine, navode iz Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

Prošlo je dvije godine od potresa u Zagrebu: Evo kada bi obnova svih škola trebala biti gotova

Što se tiče XVII. Gimnazije/OŠ Ivana Gorana Kovačića, učenici u njoj imaju nastavu od rujna 2020., ali nisu dovršene sve faze radovi.

– I. faza obnove već je provedena te je škola vraćena u stanje prije potresa, uz određena poboljšanja. Škola je sigurna za odvijanje nastave te se nastava u njoj kontinuirano odvija od rujna 2020. godine. Za II. fazu, koja se u najvećem dijelu odnosi na energetsku obnovu objekta, izvođač radova zatražio je povećanje cijena iznad Zakonom o javnoj nabavi dozvoljenih limita, te je potrebno ponovno pokrenuti natječaj za izvođenje navedenih radova, navode iz Grada Zagreba.

Podaci o svim rokovima završetka radova i njihovim produljenjima | Izvor: Grad Zagreb

Cijela jedna generacija završit će svoje srednjoškolsko obrazovanje van svoje matične škole

Prema podacima koje su nam dali tijekom 2020. i u ožujku ove godine, najviše će kasniti radovi na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna za koju je prvotni rok završetka radova bio 1. rujna 2021, zatim je produljen do kolovoza 2023., a sada je novi očekivani rok tek sredinom 2024. godine. To znači da će cijela jedna generacija srednjoškolaca završiti svoje obrazovanje van svoje matične škole.

U sličnoj je situaciji i Prva ekonomska škola koja je trebala biti dovršena u rujnu 2021., zatim je novi rok bio do rujna 2022. godine, a sada se dovršetak radova očekuje krajem 2023. što je produljenje od ukupno dvije godine. Početkom ove godine iz Grada su bili poprilično detaljni te su naveli u kojim mjesecima se očekuju završetci radova, a sada su si dali nešto prostora za moguće produljenje rokova navodeći kako bi obnova nekih objekata trebala biti krajem ili sredinom godine.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb: Obnova nekih škola trajat će i četiri mjeseca dulje od planiranog

Podsjetimo, prilikom potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020., skoro 7.000 učenika osnovnih i srednjih škola moralo je napustiti svoje škole zbog prevelikog oštećenja. Privremeno su preselili na druge lokacije ili su gosti u ostalim školama, a izgleda da će dosta njih ondje ostati još minimalno godinu dana.