Pretraga

Otvorena nova zgrada zagrebačke osnovne škole: Za nju su se izborili roditelji učenika

A- A+

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević svečano je otvorio novoizgrađenu zgradu Osnovne škole Bukovac. Škola je to čija je priča počela još za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. Bivša gradska vlast željela ju je samo sanitirati nakon potresa, no roditelji su zahtijevali obuhvatnije radove. U svibnju 2020. bivši gradonačelnik Milan Bandić okrenuo je ploču te najavio kako će učenici OŠ Bukovac dobiti novu školu i obećao kako će radovi biti gotovi do kraja 2021., da bi radovi ustvari bili dovršeni tri godine nakon.

zgrada Osnovna škola Bukovac iz zraka

Foto: Osnovna škola Bukovac | Grad Zagreb

Nakon što su se roditelji učenika Osnovne škole Bukovac 2020. godine izborili za to da se škola ne renovira i obnovi, već da se izgradi nova, četiri godine su čekali i danas konačno dočekali otvaranje nove, moderne i izgledom vrlo zanimljive školske zgrade. Ovu školu će pohađati 611 učenika i to u jednoj smjeni. Kako je rekao gradonačelnik grada Zagreba, Tomislav Tomašević, zahvaljujući izgradnji ove škole, tri škole u kojima su učenici OŠ Bukovac do sada boravili isto tako moći prijeći na jednosmjensku nastavu.

Tomašević: ‘Put do otvaranja ove škole nije bio lagan, pogotovo u građevinskom smislu’

– Ja uvijek kažem da nema ljepše stvari za bilo kojeg gradonačelnika od otvaranja novog vrtića ili nove škole. Toga se još uvijek držim. Ostala je samo zgrada stare dvorane koja je rekonstruiranja, a sve ostalo je novo. Ova škola je koštala gotovo 18 milijuna eura i većinom je financirana iz gradskog proračuna. Put do otvaranja ove škole nije bio lagan, pogotovo u građevinskom smislu jer se doslovno svako malo kad se nešto zakopalo ispod zemlje se našao neki novi kabel, neki novi vod koji nije bio u katastru i trebalo je onda nalaziti rješenja kako dalje s radovima, izjavio je Tomašević.

Dodao je kako je ovo 16. škola u dvije i pol godine mandata koju su otvorili, bilo da je riječ o potpuno novoj, obnovljenoj i rekonstruiranoj ili dograđenoj školi. Nova zgrada Osnovne škole Bukovac ima 36 moderno opremljenih učionica i kabineta, polivalentnog prostora, dvije sportske dvorane, jedne nove jedne stare rekonstruirane, knjižnice, novo vanjsko sportsko igralište, školski trg i igralište te sveukupno ima više od 8.000 kvadrata.

Za novu zgradu izborili su se roditelji

Podsjetimo, roditelji su se više od 10 godina borili za to da zgrada škole bude sigurna za njihove učenike jer se i prije samog potresa doslovno raspadala, a potres ju je samo dodatno oštetio. Iako je bivša gradska vlast na čelu s Milanom Bandiću tada htjela da se škola nakon potresa samo rekonstruira, u svibnju 2020. Bandić okrenuo je ploču te najavio kako će učenici OŠ Bukovac dobiti novu školu. Tada je obećao kako će radovi biti gotovi do kraja 2021., da bi radovi ustvari bili dovršeni tri godine nakon. Sadašnji gradonačelnik Tomašević je posebnu zahvalu uputio roditeljima koji su bili aktivni od samog početka ideje da se izgradi potpuno nova škola i što od te ideje nisu odustajali.

– Današnja škola niknula je iz objekta montažnog tipa sagrađenog davne 1958. godine koja je svoj rad započela s četiri odjela razredne nastave. Viši razredi nastavu su tada pohađali u susjednim školama. 1967. godine škola je proširena te su konačno svi učenici s Bukovca od 1. do 8. razreda pohađali nastavu u istoj zgradi. Vrijeme koje je prolazilo ostavilo je traga na tadašnjoj školskoj zgradi,a snažan potres 2020. učinio je zgradu škole nesigurnom za život i rad. Rad smo nastavili na drugim lokacijama, školama Žuti Brijeg, Jordanovac, Fran Krsto Frankopan i mjesnom odboru Bukovac, rekla je u svom govoru ravnateljica Osnovne škole Bukovac, Mirjana Boras.