Pretraga

Ovako izgleda kabinet jedne hrvatske škole: Iz njega će se emitirati radio koji se gleda

A- A+

Manjak praktične nastave koja će ih pripremiti za stvarno tržište rada ono je na što se učenici vrlo često žale. Izvrsnu priliku za rad u zanimanju za koje se obrazuju dobili su učenici Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, u kojoj se, između ostaloga, provodi smjer za obrazovanje medijskih tehničara. U toj je školi s emitiranjem je počeo neprofitni internetski radio ‘Novi val’, a on će, između ostaloga, služiti tome i da nauči učenike kako se kreiraju medijski sadržaji.

Foto: Varaždinska županija

Elektrojarska škola Varaždin dobila je pravi radijski studiio iz kojega će se emiturati radio ‘Novi val’. Kako je priopćeno iz Varaždinske županije, radio ide u korak sa suvremenim trendovima i spaja vizualni i audio izričaj tako da slušatelji, odnosno gledatelji mogu vidjeti što se događa u radijskom studiju.

Radio je ujedno kabinet za učenike

– Radio je ujedno i kabinet u kojem učenici za zanimanja medijski tehničar te polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik imaju priliku, pod vodstvom profesionalnih novinara i voditelja te medijskih specijalista, na stvarnom primjeru, učiti kako se kreiraju medijski sadržaji u skladu s pravilima struke, stoji u priopćenju Varaždinske županije.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin, Igor Kos, pojasnio je prilikom otvorenja kako u školi djeluju tri centra izvrsnosti te kako je pokretanje radija samo kockica u mozaiku dosad odrađenih aktivnosti škole i županije. Istaknuo je i da je za pokretanje radija bilo je potrebno puno znanja, energije, truda i podrške te zahvalio svima koji su bili uključeni u realizaciju. Valentina Šinjori, voditeljica Centara izvrsnosti iz hrvatskog, čiji će učenici i sami koristiti studio i tehniku, kazala je kako je temeljni cilj stvoriti pozitivno okruženje u kojem oni mogu iskoristiti svoje sposobnosti. Veseli ju, ističe, i što su nekadašnji polaznici Centara izvrsnosti danas kolege u radijskom studiju.

Izdvojeni članak

Ne, ovo na fotki nije dnevni boravak, nego kabinet za biologiju u jednoj hrvatskoj školi

Koristit će se radovi učenika i studenata FOI-ja

Programsku shemu je predstavila urednica i voditeljica Andrea Žigić Dolenec pojašnjavajući kako je riječ o neprofitnom radiju usmjerenom na zadovoljenje potreba članova lokalne zajednice za informiranjem te kako u kreiranju programa sudjeluju ljudi različitih profila.

– Jutarnji dio programa posvećen je gostima i prenosit će se na televiziji, zabavni program se odvija popodne, a u večernjim satima glazbu puštaju DJ-i. Predviđeno je i emitiranje specijaliziranih emisija iz kulture i sporta. Koristit ćemo radove učenika te studenata s FOI-ja. Očekivanja su velika, a mi smo ih spremni ispuniti, rekla je Žigić Dolenec.

Župan Radimir Čačić kazao je kako ovaj radio u okviru škole predstavlja ulaganje u znanje, obrazovanje i kreativnost koji su 21. stoljeću ključni resurs.

– U Županiji na tome radimo, a ozbiljan dio te priče je Elektrostrojarska škola. Ovo je radio koji se gleda i on prati trendove na medijskoj sceni gdje se pojedini mediji spajaju te je dio edukativnog procesa i kvalitetnog informiranja javnosti. U opremanje radijskog studija uloženo je 170.000 kuna što možda nije veliki iznos, ali puno je veća vrijednost ono na što se to nadograđuje, a to je stručan i obrazovan kadar koji ovdje radi. Oni su temelj i bez njih se ovo ne bi moglo napraviti – istaknuo je župan koji je posebno bio impresioniram uređenjem radijskog studija.