Pretraga

Ovako se druge zemlje nose s problemima oko zdravstvenog odgoja

A- A+

Hrvatsko stanovništvo je podijeljeno oko seksualne edukacije u školama, a o toj temi raspravlja skoro dvije trećine europskih zemalja. Dok njemački učenici o spolnosti uče u školama preko 100 godina, u razvijenijim zemljama poput Austrije i Kine još uvijek traju prepirke oko spolnog odgoja. Iz toga vidimo kako ‘Nepomirenih’ ima i u drugim zemljama svijeta, a ne samo u Lijepoj našoj.

Dvije trećine europskih država su do neke mjere apsolvirale raspravu oko uvođenja seksualnog odgoja u škole, no uz Hrvatsku postoji još nekoliko zemalja čiji su stanovnici zbunjeni i skeptični po tom pitanju. Švedska je prva europska država koja je uvela obavezno seksualno obrazovanje, a da roditelji nisu imali pravo izbora, a Hrvatska to pokušava napraviti pola stoljeća kasnije, prenosi tportal.

U Austriji je brošura o predavanju seksualnog odgoja u školama uzrok pobune među stanovnicima jer određeni sadržaj krši zakon, a na drugom kraju zemaljske kugle većina Kineza još uvijek ne znaju kako su došli na svijet.

Izdvojeni članak

Seksualna edukacija u Njemačkoj ima stoljetnu tradicijuIzdvojeni članak

Zdravstveni odgoj: Ministar vrši pritisak, a predavači nespremni

Austrija je otišla predaleko

U posljednjih nekoliko dana austrijska se javnost pobunila protiv brošure ‘Vrlo intimno’ u kojoj se nalazi pregršt ilustracija i uputa za nastavnike kako bi što bolje predavali seksualni odgoj u školama.  U Austriji je seksualni odgoj obavezan od sedamdesete godine, a brošuru je po vladinoj narudžbi napisla udruga građana za borbu protiv seksualnog zlostavljanja i nasilja nad djecom ‘Selbstlaut’.

Buka se digla jer brošura sadrži detaljne informacije o masturbaciji, homoseksualnost i interseksualnosti, a konzervativna stranka FPÖ i krajnja desnica u Parlamentu protestiraju zbog diskreditiranja obitelji dok katoličke udruge traže povlačenje publikacije.

Kritičari tvrde kako se sadržajem brošure otišlo predaleko jer se spominju banke sperme i surogat majke kao alternativni načini dobivanja potomstva, što zakon u Austriji ne dopušta.

Kinezi vjeruju u priče o rodama

Javna televizijska mreža CCT poslala je na kineske ulice svoje reportere gdje su građanima postavljali pitanje ‘kako su došli na svijet?’. Ono što su doznali ostavilo ih je bez daha. Neki su odgovorili kako ih je majka našla na kamenju, drugi kako su izašli iz majčina pazuha, a najčešća priča koju roditelji ispričaju svojoj djeci je ta kako su ih slučajno našli, poput naše priče da nas je donijela roda.

Zapanjujuća je činjenica kako su ispitanici istinu otkrili kad su napunili 18 godina ili u studentskim danima, a postoje i oni koji su stariji, no još uvijek ne znaju kako nastaju djeca. U Kini je raširena kultura ljubavnica i seksualnih skandala, ali su stanovnici još uvijek ukočeni ili izbjegavaju razgovore o seksu.

Izdvojeni članak

Kako i gdje tinejdžeri uče o seksu

Roditelji su sam pokušaj uvođenja seksualnog odgoja u nastavni program spriječili,a danas učenici tek ponešto čuju u seksualnosti u srednjoj školi, no tema o kontracepciji je izostavljena. Kina je prva odobrila korištenje pilula nakon odnosa, jer je malen postotak onih koji su upućeni u kontracepciju pa je potražnja velika, a raste i broj pobačaja.

Što se tiče spolnih bolesti, Kinezi nemaju previše saznanja jer je kineska izvještajna agencija u studenom objavila da se broj oboljelih od HIV-a povisio za 13 posto, a mnogi ne znaju kako se ta bolest prenosi.

Stanje u Europi

Njemačka i Švedska daleko prednjače od svih europskih zemalja kada je u pitanju seskualna edukacija. Finska, Norveška i Francuska su 2001. godine uvele obavezno seksualno obrazovanje u školama, a u Danskoj je već pet godina obavezno za sve školske ustanove, ali ga učenici ne moraju slušati ako ne žele.

Najveća finska organizacija za dječju skrb, Mannerheim League, nedavno je tražila da se dječacima poslije 16. godine dijele besplatni kondomi, što je ministarstvo zdravlja odbilo, a u Norveškoj jača strah od velikog pritiska medija i interneta s neprimjerenim sadžajem.

U Irskoj je seks dugo bio tabu tema, ali su već 1980. uveli obavezan zdravstveni odgoj, no programi se razlikuju od škole do škole. Italija o zdravstvenom odgoju nema ni zakona ni službenih podataka, dok je u Češkoj seksualni odgoj obvezni dio nastave. Mađarska je u obrazovni program uključila predmet ‘Higijena’, a u Slovačkoj se od 1996. obavezno uči o ‘Obrazovanju za brak i roditeljstvo’.

Latvija je od 1998. seksualno obrazovanje uključila u zdravstveni odgoj, dok je u Litvi to još uvijek kontroverzna tema. U Poljskoj seksualna edukacija nije obvezna za učenike pa roditelji moraju potpisati pristanak za pohađanje nastave ili ga mogu povući kada god to žele.