Pretraga

Ove godine osam srednjih škola provodit će prijemni ispit za upis, evo i iz kojih predmeta

Jedan od većih problema u osnovnom školstvu svakako je inflacija superodlikaša, što stvara problem srednjim školama u koje hrle učenici s najboljim prosjekom. Zbog toga je Ministarstvo prošle godine ukinulo poseban uvjet za provedbu prijemnog. Prijemni ispit za upis u srednje mogu provoditi sve škole koje za to podnesu zahtjev do 31. ožujka. Suglasnost Ministarstva ove je godine ishodilo osam srednjih škola, sve u Zagrebu, a većinom je riječ o prirodoslovno-matematičkim i općim smjerovima gimnazija.

ispit_učenik

Učenje | ilustracija: Unsplash

Ušli smo u travanj, što znači da se, osim mature, približavaju i upisi u srednje škole. Osmaši i njihovi roditelji već sada intenzivno razgovaraju o tome što upisati i pomoću našeg kalkulatora bodova za upise procjenjuju koje su mogućnosti da ‘upadnu’ u željenu srednju školu. Prilikom upisa u srednje škole boduje se zajednički, dodatan i posebni element. U ovaj dodatni element ulazi i prijemni ispit za upis u srednje škole.

Prijemni ispit za upis provodit će osam srednjih u Zagrebu

Do lani su prijemni ispit za upis mogle provoditi samo one škole koje su u godini ranije temeljem ostalih elemenata vrednovanja, a koji isključuju izravan upis, upisale kandidate s ukupnim brojem bodova u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova. Ta je uvjet prošle godine Ministarstvo ukinulo. Pravilnikom o upisima u srednje škole propisano je samo da zahtjev za provođenjem prijemnog škole mogu poslati Ministarstvu do kraja ožujka.

U 2023. suglasnost za provedbu dodatne provjere ishodilo je samo osam škola, sve su u Zagrebu. Prijemni će se većinom provoditi za upise prirodoslovno-matematičkih smjerova gimnazija i općih gimnazija, a u većini slučajeva provjerava dosad stečeno znanje iz matematike i hrvatskog jezika. Iz Ministarstva na naš upit odgovaraju kako će ove godine prijemni za upis provoditi sljedeće škole za ove smjerove:

Srednje škole koje provode prijemni za upis u 2023.

Srednje škole koje provode prijemni ispit za upis u 2023. | izvor podataka: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Od ove godine prijemi ima i III. gimnazija Zagreb za jedan svoj smjer

Popis srednjih škola koje će imati prijemni ispit za upise sličan je kao i prošle godine. Riječ je o školama na koje je tradicionalno nešto veća navala superodlikaša, učenika s prosjekom 5,0. Nova je na popisu u odnosu na lani III. gimnazija Zagreb koja provodi prijemni iz matematike za upis prirodoslovno-matematičkog smjera.

– Ove je godine Školski odbor donio odluku o prijemnom ispitu iz matematike u prirodoslovno-matematičkom programu uglavnom zbog vrlo visokog upisnog praga prošlih godina posebno prošle godine. Više nas je roditelja i tada pitalo zašto ne uvedemo prijemni jer se tako daje šansa učenicima koji su možda nadareniji za matematiku, ali se ne mogu upisati u taj program jer primjerice imaju jednu četvorku iz predmeta koji se boduje u sedmom ili osmom razredu i sve ostale ocjene odličan u cijelom školovanju. Sve viši upisni pragovi u svim školama pa i našoj su djelomično rezultat sve viših izlaznih ocjena iz osnovne škole, a koje nisu nužno povezane s povećanom razinom znanja s kojom učenici dolaze u srednju školu, kaže za srednja.hr ravnateljica III. gimnazije, Darka Sudarević.

Podsjetimo za kraj, prošle godine su se na ovaj način u neke škole upisali i učenici koji nisu imali prosjek 5,0, ali su briljirali na prijemnom u predmetu čija su znanja nužna za nastavak školovanja u programu koji upisuju. Više o tome možete čitati ovdje.

Dopuna teksta, 6. travnja u 14:00 sati

Ove godine prijemni će se provoditi nešto drugačije nego lani – dogovoreno je da škole pripreme jedinstveni test iz pojedinih predmeta za upis u isti obrazovni program. Primjerice, jedinstven ispit bit će proveden za upis prirodoslovno-matematičkog gimnazijskog programa, ali drugačiji će biti jedinstven za programe općih gimnazija. Više o tome čitajte ovdje.


Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.