Pretraga

Ove godine u vojsku ide 18 djevojaka i 98 mladića: Među njima šestero vrhunskih sportaša, evo tko su

A- A+

Ove godine vojni će rok dragovoljno služiti 18 djevojaka i 98 mladića. Među njima je šestero vrhunskih sportaša, svjetskih prvaka i dobitnika olimpijskih medalja koji će nakon položene prisege obuku odraditi u matičnim klubovima.

vojni rok

U Požegi je započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 35. naraštaja ročnika i 13. naraštaja vrhunskih sportaša | Foto: OS RH

Novi naraštaj dragovoljaca krenuo je služiti vojni rok. Temeljnu vojnu obuku unutar Oružanih snaga Republike Hrvatske proći će 18 djevojaka i 98 mladića, a među njima su i – vrhunski sportaši.

Obuka traje 8 tjedana, a sportaši je odrađuju u klubu

Kandidatkinje i kandidati su nakon potpisivanja ugovora zadužili opremu pa su raspoređeni u satnije gdje će narednih tjedana prolaziti obuku. Tako će se educirati, teoretski i praktično, u nizu programskih područja, od rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, preko zaštite i reakcija pa do vojne službe i psihološke pripreme ročnika. Cijela će se obuka provoditi u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi, na vojnom vježbalištu Glavica te strelištu Novo Selo, a trajat će 8 tjedana.

Dragovoljni ročnici bit će osposobljeni kao strijelci u pješadiji. Time stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru te im se otvara mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Vrhunski sportaši i sportašice u ovogodišnjem naraštaju, nakon polaganja prisege ostatak će vojne obuke provesti u matičnim klubovima. Oni su Nikolina Ćaćić, Filip Jurišić, Iva Oberan, Matea Parlov Koštro, Petrunjela Pavić i Ana Viktorija Puljiz.

Tko su vrhunski sportaši na vojnom roku?

Nikolina Ćaćić 21-godišnja je boksačica, osmerostruka državna prvakinja u boksu, na svjetskom prvenstvu 2018. bila je srebrna, kao i na europskim prvenstvima 2019. i 2022. godine. Prošle je godine dogurala i do drugog kola Olimpijskih igara u Tokiju. Filip Jurišić profesionalni je jedriličar, ima 29 godinu, a iza sebe brojne trofeje; dvaput je bio državni prvak, jednom svjetski, a s europskog je turnira kući donio srebrnu medalju.

Iva Oberan mlada je nada džuda, a s 22 godine broji već šest zlatnih, šest srebrnih i jednu brojčanu medalju na važnijim natjecanjima. Najistaknutiji su rezultati srebro na grand prixu te zlato na continental open turniru. Matea Parlov Koštro 30-godišnja je atletičarka, trči duge staze i maratone, i prava je senzacija. Ove je godine osvojila europsko srebro, a prošle se natjecala na Olimpijskim igrama pa u ženskom maratonu završila utrku kao 21.

Petrunjela Pavić ima 21 godinu i još je jedna profesionalna džudašica. Do sada je osvojila tri zlatne, četiri srebrne i osam brončanih medalja na bitnim natjecanjima, a od najistaknutijih tu su srebro i bronca za kontinentalnom prvenstvu te dvije bronce na continental openu. Ana Viktorija Puljiz s 20 je navršenih godina u džudu postigla zavidne rezultate. Ima devet zlatnih, sedam srebrnih i trinaest brončanih medalja na istaknutim natjecanjima, a najbitnija je bronca na Olimpijskim igrama mladih te srebro na svjetskom prvenstvu.

sportašice, vojni rok

Vrhunske sportašice koje će služiti dragovoljno vojno osposobljavanje | Foto: OS RH

Obvezni vojni rok ukinut 2008. godine

Služenje obveznog vojnog roka zamrznuto je davne 2008. godine, a od tada vojnoj obuci ročnici pristupaju isključivo dragovoljno. Dragovoljna obuka, kako smo napomenuli, traje 8 tjedana, a provodi se u Požegi.

Kako su nam proljetos rekli iz Ministarstva obrane od 2008. do 2021. godine na program dragovoljnog vojnog osposobljavanja kroz 32 naraštaja upućeno je 10.459 kandidata. Od tog broja, 9.065 je muškaraca, a 1.394 žena. Njih 9.925 uspješno je završilo vojnu obuku; 8.597 muškaraca i 1.328 žena.