Pretraga

Ove zemlje imaju najbolju reputaciju

A- A+

Ovog je tjedna Instutit za ugled, internacionalna konzultantska tvrtka za menadžment ugleda, objavila rang listu zemalja s najvećim ugledom. Anketa je uključila 27 tisuća građana država G8, a zemlje su rangirane na temelju razine povjerenja, divljenja, poštovanja i afinitet prema njima.

Objavljena je rang lista država s najboljom reputacijom, odnosno ugledom, a objavio ju je Institut za ugled, prethodno anketiravši čak 27 tisuća građana država G8. Ispitanici su različite zemlje rangirali prema razini povjerenja, divljenja, poštovanja i afiniteta prema njima, a najviše je bodova dobila Kanada, piše Huffington Post.

Europa uvjerljivo vodi

Europa općenito vodi na ovo ljestvici, jer su zemlje tog kontinenta zauzele sedam od prvih deset mjesta na ljestvici. Na drugom mjestu ispod pobjednice Kanade nalazi se Švedska a između prvih deset smjestila se Švicarska na trećem, Norveška na petom i Finska na osmom mjestu.

Prema Institutu koji je proveo istraživanje, reputacija neke zemlje ima velik utjecaj na njezinu međunarodnu atraktivnost, privlačenje turista i stranih ulaganja. Osim navedenih čimbenika, anketa je mjerila i ugled određene vlade, gospodarstva, i općenito okoliša neke zemlje. Švedska tako ima najveći ugleda što se tiče socijalne i ekonomske politike, te sudjelovanja u međunarodnim pitanjima. Švicarska, koja je zauzela treće mjesto, najviše bodova je dobila iz zemljinih prirodnih ljepota, privlačnog stila života, sigurnosti i poslovnog okruženja.Među prvih deset našle su se i Australija (četvrto mjesto) i Novi Zeland (sedmo mjesto).

Najmanji ugled ima Irak

S druge strane, najmanji ugled ima Irak, kojeg slijedi Iran, Pakistan i Nigeria. Od pedeset zemalja uključenih u anketu, SAD je tek na 22. mjestu. Izvještaj je pokazao da neke zemlje same sebe vide boljima nego što ih vide drugi, kao što to čine Rusija i Kina.