Pretraga

Ovo je deset najvećih hrvatskih škola po broju učenika

A- A+

Prije nešto više od dvije godine, prvi put smo pisali o najvećim hrvatskim školama po broju učenika. Tada je čelno mjesto zauzela Srednja škola Isidora Kršnjavoga iz Našica, koju je tada pohađalo 1 358 đaka. Prema novim brojevima, ovaj je škola i dalje najmnogobrojnija, s tim da ju sada pohađa 1 249 učenika. Evo i cijelog poretka prvih deset, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, na kojem je došlo do određenih promjena u odnosu na 2013.

Foto: srednja.hr/ Ispred ulaza u XV. gimnaziju

Našička Srednja škola Isidora Kršnjavoga i u ovoj je školskoj godini najveća u Hrvatskoj po broju učenika. Naime, pohađu je 1 249 đaka, što je za 109 manje nego 2013. kada smo prvi puta ove podatke tražili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, no i dalje je najmnogobrojnija.

Izdvojeni članak

Najveća srednja škola u državi: “Imamo preko 1300 učenika i više od sto nastavnika, ali sve ide dobro”

Našičkoj školi gravatira osam osnovnih škola

Našice su gradić u Osječko – baranjskoj županiji sa 16 tisuća stanovnika. No, njihovu srednju školu pohađa 1 249 učenika, predaje preko 100 profesora te ima više od 50 razreda.

– Zbog nastavničkih vijeća i sličnih velikih sastanaka imamo višenamjensku dvoranu sa 180 sjedećih mjesta, a tamo se održava i županijski Lidrano, kazao nam je ravnatelj Željko Filjak još prije dvije godine kada smo doznali da je ova škola učenicima najmnogobrojnija u državi. 

Njoj gravitira čak osam osnovnih škola, a ova golema ustanova učenicima nudi tri smjera – ekonomsku, trgovačku i ugostiteljsku školu, gimnaziju te industrijsko-obrtničku školu. Nastava se izvodi u dvije smjene, kao i u većini škola.

Upisna politika je sistematična. Prvo se u travnju kroz anketiranje učenika osmih razreda pita djecu i roditelje što bi upisali.

– Ta logika nam je glavna kad se vodimo u upisnoj politici, jer jedina smo srednja škola u Našicama i zato moramo dati priliku učenicima da sukladno sposobnostima idu u školu koju žele, objasnio je Filjak, u istom razgovoru prije dvije godine.

Ova logika dovela je raznolikog programa škole, a njegovanje strukovnih programa pokazalo se dobrim jer su u prošlosti učenici i nekih graditeljskih smjerova odlazili na državna natjecanja.

Izdvojeni članak

Srednja škola s najmanje učenika u državi: Uspješni na natjecanjima, a od radova uspiju i zaraditi

MIOC i Supek zamijenili mjesta

Kada je riječ o drugom mjestu 2013. ga je zauzimala X. gimnazija ‘Ivan Supek’ iz Zagreba, no sada je na toj poziciji popularni MIOC, odnosno XV. gimnazija s 1 212 učenika.

To su zapravo i jedine dvije gimnazije, koje su se našle u top 10, mada treba reći da su pojedine s ovog popisa mješovite, dakle sastoje se od nekoliko ili nekolicine smjerova pa i ova najveća u Našicama.

Ekonomski fakultet u Zagrebu daleko je najveći prema broju studenata, a sada se i u konkurenciji top 10 učenicima najbrojnijih škola našla jedna iz ovog područja. Riječ je o I. ekonomskoj, koju pohađa 1 038 đaka.

U odnosu na spominjani popis najvećih škola iz 2013., dvije su škole ispale iz top 10. Riječ je o Srednjoj školi Ivan Švear iz Ivanićgrada te Srednjoj školi Krapina. Na ljestvicu su pak ušle spomenuta I. ekonomska te I. tehnička škola Tesla.

Napomenimo da zagrebačke X. gimnazija i I. tehnička škola Tesla dijele istu zgradu, tako da dakle ovu ustanovu u Klaićevoj 7 pohađa ukupno 2 234 đaka.

Evo liste deset najvećih hrvatskih škola po broju učenika:

1. Srednja škola Isidora Kršnjavoga, Našice – 1 249

2. XV. gimnazija, Zagreb – 1 212

3. Elektrostrojarska škola Varaždin – 1 206

4. X. gimnazija ‘Ivan Supek’, Zagreb – 1 188

5. Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb – 1 177

6. Gospodarska škola, Varaždin – 1 122

7. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb – 1 110

7. Srednja škola Koprivnica – 1 110

9. I. tehnička škola Tesla, Zagreb – 1 046

10. Prva ekonomska škola, Zagreb – 1 038