Pretraga

Ovo je Rembrandt iz Zagore – zbog dokumentarca ušao u svijet umjetnosti

A- A+

Mjesto Konjsko u splitskom zaleđu skriva talent mladog umjetnika, koji je poznat kao Rembrandt iz Zagore. Mate Lasić ima 28 godina, no u svijet slikarstva ušao je prije tri godine i to nakon što je pogledao dokumentarac na televiziji. Život s tehnologijom nije njegova svakodnevica, ali mu je upravo dokumentarac o Rembrandtu promijenio život.

Screenshot dnevnik.hr

Rembrandt iz Zagore nadimak je mladog slikara iz splitskog zaleđa, Mate Lasića, koji ima tek 28 godina, a već ga krasi ovaj nadimak. Mate se slikanjem počeo baviti prije tri godine, kada je na televiziji pogledao dokumentarac upravo o Rembrandtu, za kojeg kaže da mu se i Bog divio. Priča o Mati ne bi se čula daleko, da nije bilo policijskog inspektora Ivice Zaninovića, koji je istražujući krađu u mjestu Konjsko slučajno upoznao Matu i oduševio se njegovim talentom, prenosi Provjereno.

Izdvojeni članak

[FOTO] Samouka slikarica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta crta mrak portrete

Inspektor Zaninović je, fasciniran Matinim djelima, odmah naručio portrete svojih roditelja, ali i donio Mati novu žarulju. Portrete Mate najradije slika, jer na licima vidi emociju. Matina djela nastaju uz svjetlost svijeće, žarulju i grijalicu, i to u svega dvadesetak metara kvadratnih, gdje provodi i po 12 sati s kistom u ruci. 

Nije prošao obuku u slikarskoj školi ili na nekoj od umjetničkih akademija, zapravo nije završio niti srednju školu, jer je imao problema s autoritetom. Kist mu je postao alat tek prije tri godine, kada je pogledao na televiziji dokumentarac o Rembrandtu, koji mu je uzor. Televizija, tehnologija općenito Matu ne zanima, iako je s njome upoznat. Čak i život u 21. stoljeću ne smatra prikladnim za sebe, nego kaže kako bi se bolje uklopio da se rodio u nekom ranijem stoljeću, jer bi mu takav život više odgovarao. 

Mate ne ide često ni u Split, koji je od njegovog mjesta udaljen tek desetak kilometara, jer tamo kaže, nema što tražiti. Od betona, zgrada i prometa, puno više uživa u prirodi i miru splitskog zaleđa. Druži se sa svojim sumještanima, a često mu u posjetu dolazi baba Mara iz susjedstva, koja je 50 godina starija od njega, a najbliži mu je sumještanin koji je od njega stariji 30 godina. Mate kaže kako je oduvijek više uživao u društvu starijih, a voli i razgovore o životu i čitanje, kao i druženje sa svojim ljudima

Njegov otac Petar kaže kako Mate ne razmišlja kao današnja mladež, a sam ga je uvijek poticao da odabere svoj put. Za Matu kaže kako je naslikao stotine djela, sudjelovao je i u projektu općine Klis, kada je na nagovor svoje učiteljice izradio naslovnicu knjige o tvrđavi Klis, u izdanju Školske knjige, a novac je tražio samo za boju. Novac ga uopće ne zanima, ali materijal rado prihvaća. 

Oslikao je i zid kapelice u mjestu, no time nije zadovoljan, pa kaže kako će sve možda prestrugati i izraditi iznova, jer ideja ima. Taj rad Mate smatra svojom Sikstinskom kapelom, koja će mu poslužiti kao ulaznica za raj. Kako nastaju Matina djela, pogledajte u reportaži.