Pretraga

Ovo su cijene piva u 75 svjetskih gradova sa svih kontinenata

A- A+

Britanska stranica GoEuro objavila je cijene piva u dućanima i kafićima 75 svjetskih gradova te kolika je u tim gradovima godišnja konzumacija ovog pića u litrima po glavi stanovnika. Tako je najjeftinije pivo u Krakowu, dok je najskuplje u Genevi. U konkurenciji se našao i Dubrovnik, za koji su naveli da pivo u prosjeku u dućanu košta 7,5 kuna, a u kafiću 28.

Na internetskoj stranici GoEuro istražili su kolike su cijene piva u 75 gradova na svim kontinentima, a u tome je obuhvaćen i Dubrovnik. Uz to su objavljeni i podaci o tome kolika je prosječna godišnja konzumacija piva po glavi stanovnika.

Izdvojeni članak

24 stvari o pivu koje vjerojatno niste znali

Kao grad s najnižim cijenama piva pokazao se Krakow. U ovom poljskom gradu ćete za bocu piva od 0,33 litre u dućanu platiti tri kune, a u kafiću 13 kuna.

S druge strane najskuplja je u ovom pogledu Geneva. Naime, pivo spomenute količine ćete u supermarketu ovoga grada u prosjeku platiti 9,10 kuna, a u kafiću čak 52,82 kune.

Već smo spomenuli da su za Dubrovnik na britanskoj stranici naveli kako pivo 0,33 litre u dućanu košta 7,5 kuna, a u kafiću 28.

Od gradova iz okolice objavljeni su još podaci za Beograd, u kojem je hmeljski napitak u supermarketu oko 4 kune, a u barovima oko 23.

Kada je riječ o količinama konzumacije piva, najviše ga na godišnjoj razini popiju u Bukureštu, odnosno čak 133 litra po osobi, a najmanje u Kairu, samo 4 litre.

Najviše novca za pivo izdvoje stanovnici Helsinkija. U glavnom se gradu Finske po glavi stanovnika godišnje popije 105 litara, a za to svaki izdvoji prosječno 19 600 kuna.

Kairo je i u ovom pogledu na začelju, što je i logično obzirom na količinu. Stanovnici egipatske prijestolnice za omiljeni hmeljski napitak izdvoje 170 kuna godišnje.