Pretraga

Ovo su najmanje javne srednje škole u Hrvatskoj po broju učenika: Neke su poput malo većeg razreda

Učenika u hrvatskim školama sve je manje, a još samo tri srednje škole imaju više od tisuću učenika. Kada pogledamo deset najmanjih javnih srednjih škola u Hrvatskoj, ni jedna od njih nema više od 100 učenika. Srednja škola Vladimira Nazora u Čabru još 2019. godine imala je 37 učenika, dok danas broji samo 21 učenika.

najmanje srednje škole u Hrvatskoj - na fotografiji su Srednja škola Dalj i Srednja škola Bartula Kašića Pag koje su u top 10 najmanjih srednjih škola u Hrvatskoj

Najmanje srednje škole u Hrvatskoj | foto: Srednja škola Dalj i Srednja škola Bartula Kašića Pag

U posljednjih deset godina izgubili smo 58.570 školaraca, a samo prve tri najveće srednje škole u Hrvatskoj po broju učenika imaju više od 1.000 školaraca. Nakon što smo nedavno otkrili najveće osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, sada donosimo popis najmanjih javnih srednjih škola u Hrvatskoj.

Ni jedna od deset najmanjih srednjih škola nema više od 100 učenika

Na desetom je mjestu Srednja škola Bartuča Kašića Pag s 95 učenika. Jedina je to srednja škola na Pagu, a ima smjerove gimnazije, konobara i kuhara. Za odrasle postoji i program za zanimanje čipkarica. Na devetom je mjestu Srednja škola Obrovac koja broji 86 učenika. U njoj se školuje za ekonomista, prodavača, instalatera kućnih instalacija, a postoji i gimnazija. U školi djeluje Školsko športsko društvo Zrmanja – sokol.

Na osmom mjestu je Gimnazija Beli Manastir koja ima 68 učenika. Povijest ove škole počinje 1963. godine, a do tada su oni iz Belog Manastira u gimnaziju odlazili u Osijek. Na sedmom mjestu s 61 učenikom je Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo na Visu. Ova škola zgradu dijeli s Osnovnom školom Vis. Na šestom je mjestu Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik koja ima 57 učenika. Ona ima smjerove za slikarski dizajn, glazbu i balet, a u njihovom parkovnom prostoru održavaju se i priredbe Dubrovačkog ljetnog festivala.

Izdvojeni članak
mioc i prelog

Tek peta nije u Zagrebu: Ovo su najveće srednje škole u Hrvatskoj po broju učenika

U najmanju srednju školu u Hrvatskoj ide samo 21 učenik

Na petom je mjestu Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac s 51 učenikom. To je jedina srednja škola u Hrvatskoj u kojoj se može školovati za bačvara, osobu koja izrađuje bačve i drvene posude. Na četvrtom je mjestu Srednja škola Dalj s 50 učenika. Škola je to nedaleko od Osijeka u kojoj se izučava za ekonomista, agroturističkog tehničara i agrotehničara. Na trećem je mjestu Klesarska škola Pučišća na otoku Braču s 46 učenika. Jedina je to klesarska škola u Hrvatskoj, a pokrenuta je 1909. godine.

Na drugom je mjestu Srednja škola Gračac s 38 učenika. U njoj se učenici školuju za ekonomista i tehničara zaštite prirode. Najmanja javna srednja škola u Hrvatskoj ima samo 21 učenika, a to je Srednja škola Vladimira Nazora u Čabru. Ova škola bila je najmanja i 2019. godine, ali tada je imala gotovo dva puta više učenika – njih 37. U videozapisu ispod možete pogledati i kako izgledaju najmanje javne srednje škole u Hrvatskoj.