Pretraga

Tek peta nije u Zagrebu: Ovo su najveće srednje škole u Hrvatskoj po broju učenika

U deset školskih godina Hrvatska je izgubila 58.570 učenika, a samo ove godine u klupama sjedi 2.174 učenika manje nego lani. Kada pogledamo deset najvećih srednjih škola u Hrvatskoj, samo tri njih ima više od tisuću učenika. Na vrhu najvećih srednjih škola po broju učenika zagrebačke su škole, a tek na peto mjesto smjestila se jedna varaždinska srednja škola.

mioc i prelog

MIOC i Prelog u Zagrebu | foto: srednja.hr

U školskoj godini 2023./2024. bilježimo 2.714 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu. Kao što smo pisali, podaci pokazuju da smo u posljednjih deset godina izgubili 58.570 školaraca, a najviše učenika izgubile su županije na istoku.

Samo prve tri najveće srednje škole u Hrvatskoj imaju više od 1.000 školaraca

Kada je riječ o srednjim školama, njih u 2023./2024. pohađa 145.958 učenika, što je porast u broju učenika od 1.801 u odnosu na prethodnu godinu. I u prvim razredima srednje škole bilježi se povećanje upisanih – u prvi srednje pošlo je 40.676 učenika, odnosno 1.206 više nego prošle godine. Analizirali smo i koje su najveće srednje škole u ovoj školskoj godini po broju učenika.

Na vrhu je tako X. gimnazija Ivan Supek u Zagrebu koja broji 1.110 učenika. Škola nudi opću i prirodoslovno-matematičku gimnaziju, s time da postoji opcija dvojezične nastave na engleskom. Od 2007. nosi ime po Ivanu Supeku, hrvatskom fizičaru i filozofu. Druga najveća srednja škola u Hrvatskoj je XV. gimnazija Zagreb, poznatija kao MIOC. Nju pohađa 1.028 učenika. Na trećem je mjestu još jedna zagrebačka srednja škola, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. Ona broji 1.016 učenika, a nalazi se u Ulici grada Vukovara. Samo prve tri srednje škole po broju učenika imaju više od 1.000 školaraca.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj 70% učenika ide na instrukcije iz Matematike, ali i dalje su ispodprosječni na PISA-i

Varaždinska škola u 2019. bila najbrojnija, sada na petom mjestu

Na četvrtom je mjestu Tehnička škola Ruđera Boškovića u Zagrebu s 960 učenika. Na petom mjestu prvi se put javlja škola koja nje u Zagrebu – Elektrostrojarska škola Varaždin koja ima 957 učenika. Još 2019. godine, kako smo pisali, ovo je bila najbrojnija srednja škola u Hrvatskoj. Na popisu najvećih srednjih škola po broju škola dalje se redom nalaze Prva ekonomska škola Zagreb, Srednja škola Krapina, Tehnička škola Tesla – Zagreb, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice i Srednja škola Koprivnica, a ispod možete vidjeti cijeli popis s točnim brojem učenika.

najveće srednje škole u hrvatskoj (2)

Najveće srednje škole u hrvatskoj | izvor podataka: Školski e-Rudnik, obrada: srednja.hr

U nastavku možete pogledati videozapise o deset najvećih srednjih škola u kojima smo izdvojili i zanimljive detalje o svakoj.