Pretraga

Ovo su najneobičnija dječja imena u Hrvatskoj

A- A+

Iako su Hrvati tradicionalno predvidivi kada je riječ o imenovanju djece, pojedinci se ipak usude istaknuti te izabrati vrlo neobično ime svojim mezimcima. No neobično nije nužno kreativno i zanimljivo, naprotiv, nekima bi djeca mogla biti vječno nezahvalna na nadjenutom imenu. Piroška, La Aurora, Indijana, Fažana, Esmeralda te Rastko, Albion, Braco, Derviš, samo su neka od čudnih imena, koja su davana djeci u Hrvatskoj u tijeku ove godine, prema podacima matičnih ureda u Zagrebu i Osijeku. Evo i nekih drugih koja su se istakla jedinstvenošću i rijetkošću.

Roditelji u Hrvatskoj nisu pretjerano maštoviti kada je riječ o davanju imena djeci. O tome svjedoči podatak da je godinama Luka najčešće nadjevano muško ime, dok je kod djevojčica nešto složenija situacija, ali dominira tek nekoliko imena. Ipak u tim predvidivim okolnostima neki se itekako istaknu neobičnošću ideje za ime svome mezimcu. Premda, kada pojedina djeca postanu svjesna svojih imena, sumnjamo da će povjerovati da su roditeljima uistinu mezimci.

Donosimo neka od neobičnih, čudnih i rijetkih imena koje su u 2014. davali roditelji u Zagrebu te Osijeku. Budući da u ta dva grada živi oko četvrtina puka Lijepe naše, iz podataka tamošnjih matičnih ureda mogu se iščitati i neki opći trendovi.

Izdvojeni članak

Ovo su najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u 2014.


Rijetka i neobična muška imena nadjevena u Hrvatskoj u 2014.

Još neka čudna, rijetka ili neobična muška imena koja su roditelji davali muškoj djeci u 2014. – Abderraouf, Adaleta, Adeeb, Affan, Armandos, Bariša, Bautista, Braco, Cian, Dylan Reese, Egzon, Fedor, Finn, Flamur, Ivijan, Jagor, Lasić, Leandar, Koča, Minja, Ostap, Veno, Šerbo, Rastko, Ragnar.

Nogometaši kao inspiracija, a ne nedostaje ni toponima

Nije novost da Hrvati obožavaju nogomet, a evo neki su tu svoju ljubav odlučili ispoljiti i na način da svojim dječačićima daju ime po slavnim nogometašima. Tako će s godištem 2014. u Hrvatskoj odrastati Zinedin, Bastian, Pepe, Pedro, Karim te Gerard.

I druge slavne osobe znaju biti inspiracija za imenovanje djece. Jedna curica se tako zove Rihanna, druga Sharon, a puno posla s potpisom će imati Deniro Christophere.

U onomastici (grana lingvistike koje se bavi imenima, nadimcima i prezimenima) je dobro poznat način imenovanja prema toponimima. Oni nisu izostali ni u 2014. pa tako među pukom Lijepe naše sada imamo i Veneciu, Sidneya, Fažanu, Jadrana, Durđevku te Zagorku, Indijanu ili Dakotu.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj


Rijetka i neobična ženska imena nadjevena u Hrvatskoj u 2014.

Uz Pirošku, Igru, Paru, u Hrvatskoj su djevojčicama u ovoj godini nadjevena još neka neobična imena, poput Adora, Banina, Ginevra, Kosjenka, Esmeralda, Cmiljka, Dana Rei, Dagmar, Djenabou Kora, Filka, Illary, Kami, Makfiret, Oksana, Nadežda, Velena, Ziva, Lamar, Sabria, Saga, Ula, Zade.

Piroški i Igara

Među rjeđim i čudnijim imenima, koja su u Osijeku i Zagrebu davali roditelji našla su se i neka, očito izvedena od predmeta i stvari koje nas okružuju. Tako imamo djevojčice s imenima Igra, Para ili već spomenuto ‘pecivo’ Piroška. Među dječačićima vjerovali ili ne imamo i Emajil. Možda jednog dana i doznamo, je li to bio pokušaj imenovanja djeteta prema elektroničkoj pošti.

Hrvatski ministar pravosuđa Miljanić, ima jedno jako rijetko i neobično ime – Orsat. Smatra se da ima 50-ak imenjaka u Lijepoj našoj, od čega ih je većina u Dubrovniku, odakle dolazi i ministar. Orsat je talijansko ime, a u prijevodu znači medvjedić. Uglavnom, i ovo su ime jedni roditelji dali svome sinčiću.

Mnoga imena iz muslimanskog svijeta su se već udomaćila u hrvatske matične knjige. Međutim, još uvijek ih je dosta neobičnih, barem za naše podneblje. Navedimo samo neka koja su ove godine dali roditelji u Hrvatskoj – Elmedin, Dženis, Ferid, Hilmija, Kadrija, Malik, Taib, Vehid, Zajko, Zikret te ženska Abda, Adelisa, Ajka, Đenita, Tajra ili Hatidža.