Pretraga

Ovo su zagrebačke škole u kojima je zabilježeno najviše nasilja među učenicima

A- A+

Prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Policijske uprave zagrebačke sve je češće nasilje među učenicima osnovnih i srednjih škola. Policija je u prošloj godini u zagrebačkim osnovnim školama zabilježila 212, a u srednjim 96 intervencija. Evo koje su škole na samom vrhu po pitanju nasilja.

Foto: srednja.hr

Brojke kojima barataju u Policijskoj upravi zagrebačkoj te Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport odaju kako je nasilje među učenicima osnovnih i srednjih škola na zabrinjavajućoj razini. Tijekom prošle školske godine policija je evidentirala 212 intervencija u osnovnim školama, te 96 u srednjim zagrebačkim školama, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Sve je više nasilnika u razredima, ne poštuju ni roditelje ni nastavnike

Među mladim Zagrepčanima zabilježen porast nasilja

U odnosu na prošlu godinu zabilježen je porast nasilja među mladima, a najzastupljenije je verbalno i fizičko zlostavljanje. U ovoj školskoj godini već su prijavljena i dva slučaja seksualnog nasilja.

Kako iz Policijske uprave zagrebačke otkrivaju, najugroženije razdoblje je od 14 do 23 sata, kada je zabilježeno najviše prekršaja, ukupno njih 284, što je u prosjeku dva događaja dnevno.

– Jasno je da se nameće potreba pojačanog provođenja preventivnih programa, ali i potreba kreiranja novih programa kroz intersektorsku suradnju. Hitno moramo instalirati videonadzor i alarmni sustav na sve škole u Zagrebu te napraviti plan primjerene osvijetljenosti školskih igrališta, izjavio je predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport Alen Ostojić na jučerašnjoj sjednici.

Izdvojeni članak

Inicijativa mladića: ‘Mi ne želimo zatvarati oči pred nasiljem! Želimo ga zaustaviti!’

Škole koje su na samom vrhu po intervencijama policije

Čak 49 osnovnih i 30 srednjih škola te četiri učenička doma nemaju alarme niti kamere zbog čega se nasilnici ne brinu za svoje postupke koji često prođu nekažnjeno.

Na samom vrhu po broju intervencija, njih 35,  smjestila se Osnovna je škola S. S. Kranjčevića, a istu slijedi I. Tehnička škola Nikole Tesle. U zagrebačke škole s najviše nasilja uvrrštene su i Osnovna škola Dugave te gimnazije u Križanićevoj ulici.

– Sve počinje u osnovnoj školi. Nije popularno reći, ali djeca su u velikoj mjeri prepuštena sebi. Nedostaje im odgoja i rada roditelja s njima. Djevojčice postaju nasilnije, a čak su spremne i potući se s dječacima, što
pokazuje veliku promjenu i svakako da se treba reagirati, mišljenje je školske psihologinje Ivane Sabol.

Treba istaknuti da su jedino poboljšanje pokazala djeca do 14 godina, jer je do te dobi zabilježen pad broja kaznenih djela. Prošle godine ih je evidentirano 19, dok je 2012. godine ta brojka bila na 44.