Pretraga

Pa dobro ima li kraja ovom ponižavanju? Riječki HNK traži 15 studenata za rad, a nude mizernu satnicu

A- A+

I tako dok se već više od godinu i pol odlaže donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova, koji bi između ostaloga trebao regulirati i minimalnu satnicu studentskog rada, javni i privatni poslodavci se nastavljaju rugati sa studentima odnosno ispitivati granice njihova dostojanstva. Tako se prije dva dana na Facebook stranicama Studentskog centra u Rijeci pojavio oglas za posao biljetera u HNK Ivana pl. Zajca.


U oglasu se traži 15 osoba za prodaju karata za predstave, a cijena radnog sata je 15 kuna. Za noćni rad iz uprave kazališta nude ‘vrtoglavih’ 20 kuna!

Izdvojeni članak

Objavljen prijedlog Zakona o studentskom radu: Raste minimalna satnica, a pravo rada preko SC-a dobivaju i izvanredni studenti

Studenti su očekivano osuli drvlje i kamenje na oglas pa tako jedan od njih pita nuditelja posla ‘čime se drogira?’, dok drugi student tvrdi da se skupljanjem boca sigurno skupi više od 15 kuna za sat vremena!

Spomenuti Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji je svoj prvi korak ( 9. veljače 2017. Vlada RH donosi Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona) imao prije više od godinu i pol dana, zapeo je u beskrajnim procedurama nakon prvog čitanja u Saboru.

U kontekstu oglasa za posao biljetera u HNK Rijeka, navedeni zakon je bitan jer se njime planira odrediti minimalna satnica za obavljanje studentskog rada.

Ona bi se trebala izračunavati tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Trenutna minimalna bruto plaća iznosi 3.439,80 kuna, što znači da bi dijeljenjem sa 160, minimalna studentska satnica bila 21.49 kuna. Toliko u riječkom HNK ne daju ni za noćni rad.