Pretraga

Imaju li studenti pravo na dodatak za prekovremeni rad? Zakon daje jasan odgovor na to pitanje

Prekovremeni rad studenata mora biti plaćen i to u uvećanom iznosu. Jasno to propisuje Zakon o obavljanju studentskih poslova, a pitanje o naknadi za prekovremene ovih je dana učestalo, budući da su studenti upravo proteklih tjedana odradili sezonu. Iz studentskog centra objašnjavaju i što je činiti ako vaš poslodavac to ne poštuje.

studentski posao

Foto: Unsplash/srednja.hr

Iako je turistička sezona još uvijek u tijeku, brojni studenti ovih će dana završiti sa svojim sezonskim radom. Počinju jesenski ispitni rokovi, a ako im ispita i nije ostalo moraju se vratiti u mjesto studiranja jer će uskoro krenuti predavanja u novoj akademskoj godini. Tijekom rada u sezoni gotovo je neizbježan rad nedjeljom, blagdanom, ali i onaj prekovremeni.

Za prekovremeni rad studenata satnica se uvećava

Budući da će ovih dana biti isplaćene i plaće za kolovoz, pitanje koje se često pojavljuje među studentima je plaća li se prekovremeni rad studenata i na koji način. Zakon o obavljanju studentskih poslova oko toga je vrlo jasan – prekovremeni rad studenata plaća se i to isto kao i rad nedjeljom i blagdanima, dakle, naknada po satu uvećava se za 50 posto.

Drugim riječima, u vašem studentskom ugovoru mora biti jasno naznačeno koliko ste prekovremenih sati odradili i za koliko vam je uvećana satnica. Primjerice, ako inače radite za minimalnu studentsku satnicu od 4,38 eura sat prekovremenog rada mora vam biti plaćen 6,57 eura. Tako za deset sati prekovremenog rada u mjesecu, ako radite za minimalnu satnicu, trebate dobiti 65,70 eura.

Izdvojeni članak
studentski posao_satnica_rad

Još jedan SC objavio okvirni cjenik studentskih poslova: Za neke preporučuju satnice i od 10 eura

Kome se obratiti ako poslodavac krši ovu odredbu Zakona?

Oko pitanja isplate prekovremenih kontaktirali smo Studentski centar u Zagrebu. Podatke o tome koliko studenata mjesečno odradi prekovremene sate, kažu nam, nemaju. Pitali smo ih i je li bilo studenata koji su se žalili na neisplatu prekovremenih, koliko se to često događa i je li učestalije tijekom turističke sezone, no ni te podatke nemaju. No, daju konkretan odgovor kome se možete obratiti ako se poslodavac ne drži zakonskog propisa.

– Prema našim saznanjima Naručitelji posla/poslodavci se pridržavaju i isplaćuju prekovremeni rad sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova, članku 13., stavku 3 – ‘Izvođač ima pravo na 50-postotno uvećanje naknade za sate rada u dane državnoga
blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad i za rad nedjeljom.’ U slučaju da se poslodavac ne pridržava navedenog, studenti se mogu obratiti Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, kažu iz Studentskog centra u Zagrebu.