Pretraga

[VIDEO] Zašto minimalna studentska satnica nije 10 eura? Evo kako se ona izračunava

A- A+

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo da će minimalna studentska satnica biti povećana za 2023. godinu te će iznositi 4,38 eura, pojedinci su se pobunili smatrajući da je to povećanje nedovoljno. No, treba imati na umu da nije riječ o proizvoljnoj brojci nego je formula za izračunavanje minimalne studentske satnice određena Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

Foto: srednja.hr/unsplash

Od siječnja 2023. godine raste minimalna studentska satnica i iznosit će 4,38 eura. Ovo povećanje ne dolazi iz ‘vedra neba’, niti je iznos minimalne satnice nečija proizvoljna brojka. Minimalna studentska satnica povezana je s minimalnom plaćom u Hrvatskoj, koja je povećana za 2023. godinu na 560 eura neto, odnosno 700 eura bruto.

Zašto je za studente ključan upravo ovaj bruto iznos minimalne plaće? Pa jer Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji je prošao kroz proceduru javne rasprave i donesen je 2018. godine, propisuje da se minimalna studentska satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160, brojkom koja je fiksna. Kada se 700 podijeli sa 160 dolazimo dobivamo količnik 4,375, a Ministarstvo je minimalnu studentsku satnicu zaokružilo na 4,38.

No, Zakon propisuje i da se ona uvećava za rad nedjeljom, blagdanima ili za noćni rad od 22 do 6 sati ujutro. Kako se ona mijenja u te dane i koliko biste zaradili za osam sati rada nedjeljom, a koliko radnim danom, objasnili smo u našem TikTok videu koji možete pogledati u nastavku.

@srednja_hr Od 2023. raste minimalna studentska satnica! Objasnili smo kako se izračunava i koliko možete zaraditi preko tjedna, vikendom i blagdanima! #srednjahr #studenti #studentskasatnica #posao #studentskiposao #hrvatska #faks ♬ Monkeys Spinning Monkeys (Piano) – BANG IA